Полша, Литва, Латвия, Естония и Ирландия, настояват за забрана за вноса на диаманти от Русия в Съюза като част от мерките, с които европейците да отговорят на ескалацията на конфликта в Украйна, съобщава БНР, позовавайки се на чуждестранни медии.

Ако бъде прието, ембаргото ще принуди Москва да пренасочи търговията си за милиарди долари годишно и ще засегне най-големия център в света за търговия с диаманти - Антверпен.

Подбни мерки вече  са били прилагани, но винаги са се натъквали на вето от Белгия.

Белгийският премиер Александер де Кро обясни, че евентуално спиране на вноса на руски диаманти ще бъде "огромна загуба" и удар по бранш, който дава 5% от експорта на Белгия и издържа 30 хиляди работни места в страната.

Според източници на Reuters обаче белгийското правителство е склонило да се откаже от ветото си, след като руският президент Владимир Путин обяви мобилизация.

Руската група компании "Алроса" е най-големият производител на необработени диаманти в света - 30 процента от глобалния добив през 2021 година. Продажбите, реализирани от нея в последната година до войната, възлизат на 4,2 милиарда долара - главно за Белгия, Индия и Обединените арабски емирства.

Киев настоя за ембарго върху руските диаманти и посочи, че Русия използва тези приходи, за да финансира агресията си срещу Украйна.