Търговските вериги Kaufland и Lidl са първите у нас, които въвеждат автомати за приемане на използвани пластмасови бутилки и кенове за напитки. За да бъдат стимулирани да рециклират повече, клиентите ще получават ековаучер на стойност 5 стотинки за всяка върната опаковка. Днес от двата хипермаркета демонстрираха пред журналисти как работят специалните машини за рециклиране.

Съоръженията са разположени в общо 15 магазина на двете компании в 9 български града. Сред тях са София, Пловдив, Варна, Габрово, Добрич и Монтана. Машините дават възможност на клиентите на двете вериги в тези градове лесно и бързо да върнат използваните от тях опаковки от напитки на мястото, където ежедневно пазаруват, като едновременно с това допринасят за опазването на околната среда.

Как ще получаваме пари срещу стъкло и пластмаса

Автоматите в Kaufland и Lidl приемат пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал (обозначени със съответния знак) и метални кенове. В тях няма да се приемат пластмасови бутилки от мляко и млечни продукти, олио, зехтин и оцет, както и бутилки и кенове, които съдържат течности или са деформирани или замърсени.

Получените срещу върнати бутилки ековаучери ще могат да бъдат ползвани при покупка над 10 лева в същия магазин, в който са върнати бутилките, до 90 дни след издаването им.

Kaufland разшири най-голямата си логистична база в България и на Балканите

Ритейлър Nº1 у нас разшири най-голямата си логистична база в България и на Балканите

Тя се намира в село Стряма

Събраните PET бутилки ще се рециклират в страната, а полученият материал ще се използва за производството на нови пластмасови изделия от български производители. По този начин се намалява използването на пластмаса, пестят се ресурси и се затваря жизненият цикъл на суровините.

Снимка 612230

Източник: Lidl България

Какви бутилки се приемат:

  • Пластмасови бутилки до 3 литра от PET материал, обозначени със специален знак, както и метални кенове.

Не се приемат:

  • Пластмасови бутилки от мляко и млечни продукти, олио, зехтин и оцет.
  • Пластмасови бутилки и метални кенове, които съдържат течности, деформирани са или замърсени.

Стойност на ековаучера:

  • За всяка върната бутилка или кен клиентът получава 5 стотинки. В зависимост от върнатото количество автоматът отпечатва ековаучер за съответната обща сума, който може да бъде ползван при пазаруване в Kaufland и Lidl.
  • Максималната стойност на един ековаучер е 2 лева (при върнати 40 бутилки/кенове). Ако клиентът върне 40 броя бутилки/кенове, машината автоматично издава ековаучер за 2 лева, а клиентът може да продължи да връща. Накрая ще получи нов ековаучер за бройките над 40.
Снимка 612094

Източник: Kaufland България

В България предстои въвеждането на национална депозитна система

"Вярвам, че тези пилотни проекти ще надградят системата за разделно събиране на отпадъци и ще спомогнат за промяна на потребителските нагласи. Те ще допринесат за въвеждането на национална депозитна система, която вече е факт в редица европейски държави и която ще ни помогне да постигнем целите си до 2025 година да рециклираме 77% от пластмасовите бутилки за еднократна употреба. Това ще се случи и с помощта на бизнеса и с всички граждани", заяви по време на събитието за старта на пилотните проекти заместник-министърът на околната среда и водите Ренета Колева.

Посланикът на Германия у нас Ирене Планк от своя страна подчерта, че тези пилотни проекти са много добро начало за бъдещата депозитна система на страната ни, като даде пример с Германия.

"Това е една стъпка напред към по-ефективна и зелена икономика за България. Държавите с пазарни депозитни системи за опаковки за напитки за еднократна употреба като Германия, например, постигат нива на възвръщаемост от над 95 процента", заяви Ирене Планк - посланик на Федерална република Германия.

Кръговият модел "от бутилка в бутилка"

Главният изпълнителен директор на Kaufland България Иван Чернев коментира, че поставянето на новите машини за събиране на пластмасови бутилки и кенове е поредната значителна стъпка, която бизнесът предприема за намаляване на въздействието върху околната среда.

"Така подпомагаме усилията на държавата и местните общности за повишаване на разделното събиране, като насърчаваме клиентите ни да се включат активно в този процес. Всяка предадена при нас бутилка ще бъде върната в цикъла на рециклиране и от нея ще бъде произведен нов рециклируем продукт", заяви Иван Чернев.

"С този проект искаме да покажем, че търговските вериги могат да имат важен принос и роля в процеса по събиране на еднократните опаковки и създаването на условия за работеща кръгова икономика. Радваме се, че събраните в Lidl опаковки ще се използват за производството на нови бутилки и така на практика ще се осъществява кръговият модел "от бутилка в бутилка", заяви Милена Драгийска - главен изпълнителен директор на Lidl България.

Проектът за рециклиране се реализира като част от ангажиментите, заложени в REset Plastic - международната стратегия за пластмаса на Schwarz групата, част от която са двете търговски вериги Lidl и Kaufland.

Пазаруване с ековаучер:

  • Ековаучерът може да се използва само при покупка над 10 лева.
  • Той е валиден за срок от 90 дни от датата на издаването му и може да се ползва само в магазина, в който е получен.
  • Изключение: ековаучерът не може да бъде използван за покупки само на тютюн или тютюневи изделия, дори стойността им да надвишава 10 лева. Той може да бъде използван само ако освен тютюневи изделия, клиентът е закупил и други продукти.
Защо поскъпват храните в България? Обяснението на Lidl

Защо поскъпват храните в България? Обяснението на Lidl

Търговската верига даде примери за цени на стоки у нас и в Германия