SpaceX изпрати екипаж от четирима астронавти до Международната космическа станция като част от текущия договор на компанията с НАСА. Тази мисия е наречена Crew-6. Тя е седмата мисия, в която Space Exploration Technologies пътува с астронавти на НАСА до Международната космическа станция и нейната девета мисия за космически полет с хора на борда, предава Bloomberg.

Космическият кораб Crew Dragon излетя от космическия център Кенеди на НАСА във Флорида. На борда на полета са астронавтите на НАСА Стивън Боуен и Уорън Хобърг, руският космонавт Андрей Федяев и Ал Неяди от Обединените арабски емирства. Kапсулаta трябва да се скачи с МКС. Екипажът ще живее в орбита около шест месеца.

След като бъдат прикачени, астронавтите ще влязат в станцията, където ще бъдат посрещнати от седемчленния екипаж, който вече е на борда: трима от мисия Союз, които са на МКС от септември, и четирима от мисията SpaceX Crew-5, които са там от октомври.

Няколко дни след като пристигнат, другите четиримата астронавти от мисията Crew-5 ще се върнат обратно на Земята в капсулата Dragon.

Миналата седмица Русия изстреля пътнически кораб без екипаж към космическата станция, за трима членове на екипажа, чийто кораб "Союз", с който е планирано завръщането им, беше повреден през декември. Те тя трябваше да се върнат на Земята тази пролет, но бяха принудени да отложат завръщането си у дома за по-късно тази година.