Ако гледка към Средиземно море, винени лозя и слънчеви плажове звучи прекрасно, какво остава за това, че може да живеете на такова място само срещу 1 евро?

В град Самбука в Италия се предлагат дом на цена от 1 евро, пише Independent. Целта на местното управление е да реши проблема с обезлюдяването на региона.

Местността се намира в южната част на остров Сицилия и е наричана "земен рай", но това не е било достатъчно, за да спре много хора да изберат големите градове. Предприетата политика цели да привлечe жители в Самбука.

Има едноусловие, обаче. И то е новите собственици да инвестират в имота 15 000 евро. С тази сума трябва да осъществят наложителни ремонти в рамките на три години, тъй като някои изоставени къщи се саморазрушават.

Снимка 404941

Източник: iStock

Купувачите трябва да платят и депозит от 5000 евро, който ще им бъде върнат след завършване на ремонтните дейности, но това важи само за имоти с площ от 40 до 150 квадратни метра.

Идеята наподобява други такива политики, които е предприeла Италия, но разликата е, че домовете в Самбука са атрактивни за всеки, защото са собственост на кметството.

"За разлика от другите градове, които обявяват такива практики с цел пропаганда, тук местната власт притежава всички къщи, които са обявени на цена от 1 евро. Ние не сме посреднице между старите собственици и купувачите. Ако някой прояви интерес, може веднага да се сдобие с имота", каза заместник кметът на Самбука, Джузепе Качиопо.

Още през първите няколко дни са били продадени 10 имота.