Българите в чужбина са много и това всеки го знае. Очакванията на редица експерти обаче са част от тях да започнат да се завръщат, особено при достигане на необходимия стаж и възраст за пенсия в страна, в която работя и която след това да получават у нас.

Данните на Националния осигурителен институт, които вестник "24 часа" публикува, показват точно такава тенденция: за 4 години броят на пенсионерите със стаж в чужбина и съответното право на пенсия и от там се е увеличил близо двойно. Ако през 2014 година малко над 25 хиляди българи да получавали пари от друга страна, през 2018-а броят им почти достига 42 хиляди души.

Колко българи ще взимат пенсия от Германия, Испания, Великобритания?

Колко българи ще взимат пенсия от Германия, Испания, Великобритания?

В тези страни са най-големите диаспори

Най-много са тези от традиционно обичани дестинации за работа като Германия (7 449), Гърция (7 062) и Испания (5 507). Средният размер на пенсията от чужбина е 235,43 лева, но това е само на база от сумите, изплащани от българската НОИ. Възможно е да има и друга сума, изплащана от съответната страна.

Според статистиката, размерът на пенсиите, заработени в чужбина и получавани у нас, възлиза на между 10 и 1500 евро. Важно е да се знае, че всяка страна има различни правила за определяне на пенсията. Така например минимално изискуемият стаж в Германия е 5 години, докато в Испания - 15.