Милиардерите от първо поколение се страхуват най-много от рецесия в САЩ и от възникване на геополитическо напрежение. Докато техните наследници се страхуват най-много от инфлационен натиск и повишениие на цените на суровините, се казва в доклада на най-голямата швейцарската банка UBS, "Амбициите на милиардерите за 2023 година".

"Наследниците на милиардерите също имат свои собствени виждания за рисковете в бизнеса и как трябва да се позиционират в бъдеще. Например, две трети (66%) от милиардерите първо поколение посочват потенциалната рецесия в САЩ като своя основна грижа, следвана от (евентуално) геополитическото напрежение (62%).

Акции на тези две компании добави Сорос напоследък към инвестиционния си портфейл

Акции на тези две компании добави Сорос напоследък към инвестиционния си портфейл

В тези акции знаменитият инвеститор-милиардер е вложил общо над 50 милиона долара

За разлика от тях, свръхбогатите наследници се безпокоят най-вече за инфлационния натиск (57%), както и за наличието и цените на суровините (52%)", се казва в документа на UBS.

Според данните от проучването на UBS, има и неща, които силно безпокоят както милиардерите първо поколение, така и техните наследници - това са възможните рискове, свързани с генеративния изкуствен интелект. Макар че същевременно 65% от милиардерите смятат, че AI предлага една от най-големите бизнес възможности за техните компании през следващите 12 месеца.

Тримата най-богати милиардери във Великобритания - сред тях е бизнесмен с руски произход

Тримата най-богати милиардери във Великобритания - сред тях е бизнесмен с руски произход

В списъка има 171 милиардери, като общото им състояние практически не се е повишило за година

"Що се отнася до направленията на инвестиране през следващата година, 43% от милиардерите първо поколение възнамеряват да увеличат инвестициите си в частни ценни книжа (акции, облигации и др.), а 38% планират да увеличат инвестициите си в облигации на развити страни (държавни дългови книжа).

Свръхбогатите наследници пък предпочитат най-вече частни инвестиции, като приблизително по равно са предпочитанията да привличат преки инвестиции в акционерен капитал, както и инвестиции във фондове за дялов капитал", се отбелязва в доклада.

Проучването е проведено сред клиенти милиардери на швейцарската банка UBS, която управлява активи по целия свят на обща стойност 5,5 трилиона долара, вкл. след придобиването на фалиралата Credit Suisse.

Градовете в света с най-много мултимилионери

Градовете в света с най-много мултимилионери

Колко са хората в САЩ с богатство над $100 милиона

По оценки на UBS, докато милиардерите с иновативни компании от областта на технологиите и здравеопазването са натрупали богатствот си най-вече през последното десетилетие, за периода първи признаци за повишавне на състоянието има за 15% от милиардерите с индустриални компании, "което вероятно ще продължи в условията на енергийния преход и нарастващите разходи за отбрана в някои страни".

Проучването в тазгодишният доклад установи, че по-голямата част от милиардерите, станали такива миналата година, са го направили по наследство, а не чрез проява на предприемачество. "Тази тенденция очакваме да видим дори повече през следващите 20 години, тъй като над 1000 милиардери най-вероятно ще предадат около 5,2 трилиона долара на своите деца", се цитират в документа думите на ръководителя на отдела за стратегически клиенти на UBS, Бенджамин Кавали.

Градовете в света с най-много и с най-богати милиардери

Градовете в света с най-много и с най-богати милиардери

Москва присъства в първата десетка и на двете класации на Forbes