Правителството на Бойко Борисов планира да увеличи данъците за част от работещите, за да финансира по-високи пенсии. В интервю за в-к "24 часа" социалният министър Деница Сачева заяви, че кабинетът обмисля повишение на максималния осигурителен праг с още 200 лв. до 3 200 лв. Целта е "да се запази съотношението между най-ниската и най-високата пенсия, разглеждаме и предложението таванът да стане 1 440 лв.", казва тя.

Идеята на правителството е да раздава по 50 лв. допълнително на пенсионерите до изборите. То подкрепя и предложението на КНСБ за повишаване на минималния размер на пенсията до 300 лв., като пенсиите между 300 лв. и 369 лв. да се индексират с два пъти по-висок процент от този, приет по швейцарското правило. 369 лв. е линията на бедност.

Увеличаването на максималния осигурителен праг трябва да бъде обсъдено с работодателските организации, които по правило са против увеличаване на данъчната тежест.

Сачева категорично отрича, че да се обсъжда увеличаване на вноската. "Знаете, че сме в процедура, в която бихме могли да си позволим определен процент бюджетен дефицит, така че на този етап ще търсим възможности преди всичко в бюджета", посочва тя.