Инфлацията е нещо лошо! Тя "изяжда" от покупателната сила на Вашите спестявания. Особено неприятна е ситуацията, когато инфлацията е по-висока от лихвите по депозитите (каквато между другото е ситуацията у нас през последните пет и повече години). Това на практика, води до намаляване на стандарта на живот на спестителите.

Един пример. При лихви по депозитите от 1.0% и инфлация от 7%, това означава реално намаляване на покупателната сила на спестяванията с 6%. Когато се натрупат тези проценти с времето, то загубата на спестявания за един по-продължителен период от време, може да е доста сериозна.

Научете как да защитите покупателната сила на спестяванията си на форума "Силата на инвестициите"!

По последни данни, инфлацията у нас е над 7%, което е едно сериозно забавяне, спрямо инфлацията от началото на годината от над 15%. И все пак, нивото на ръста на потребителските цени, в страната ни, се запазва значително високо и в пъти над лихвите по депозитите в търговските банки.

И още малко статистика за пагубното въздействие на инфлацията. Πpи зaлaгaнe нa инфлaция oт 3% в дългocpoчeн плaн (което е повече от два пъти под текущото ниво на инфлация в страната ни), пapитe ви щe зaгyбят пoлoвинaтa oт пoĸyпaтeлнaтa cи cпocoбнocт зa 24 гoдини. Haд тpи-чeтвъpти пъĸ, щe зaгyбят oт cтoйнocттa cи cпecтявaниятa ви cлeд 40 гoдини.

Kaзaнo пo дpyг нaчин, 10 000 лeвa cпecтявaния, щe ĸyпyвaт тoвa, ĸoeтo ĸyпyвaт 6 000 лeвa в мoмeнтa, aĸo cpeдcтвaтa ви ca нa дeпoзит c 1% лиxвa зa пepиoд oт 40 гoдини и пpи инфлaция oт 3%.

Зa пaгyбнoтo въздeйcтвиe нa инфлaциятa въpxy cпecтявaниятa нa дoмaĸинcтвaтa, мoжeм дa ce oбъpнeм и ĸъм щaтcĸaтa иĸoнoмиĸa. Зa пepиoд oт нaд 50 гoдини, инфлaциятa в CAЩ e билa тaĸaвa, чe 1000 дoлapa днec ĸyпyвaт пpoдyĸти ĸyпyвaни oт 100 дoлapa пpeз 1950-тa гoдинa.

Депозитите не защитават добре срещу инфлация!

Освен, че са с рекордно ниски лихви, към момента, перспективите за депозитите за близките години не са особено добри. Имайте предвид, че депозитите не защитават добре от инфлация (поне ако се обърнем към историята), както може да се види от постоянно отрицателния спред между лихвите по депозити и инфлацията у нас, през последните години.

Банките са събрали рекорден левов ресурс, което е друга сериозна спирачка по пътя на лихвите по депозитите нагоре (поне докато кредитния пазар не се активизира сериозно).

Според последни данни на БНБ, депозитите към края на първото тримесечие на годината са в размер на рекордните близо 75 милиарда лева. Това е една от най-високите им стойности в историята.

За сравнение в началото на годината, депозитите, на домакинствата бяха в размер на близо 68 милиарда лева. И това в среда на рекордно ниски лихви и инфлация от над 15%!

Но какво можете да направите за да се защитите от инфлацията?

На първо място - да направите по-значителна по размер планирана покупка (която да съхранява стойността на спестяванията Ви, като например имот).

Вторият вариант - да инвестирате на финансовите пазари в активи, които са доказали с времето, че са добра защита срещу ръста на потребителските цени.

Повече за това как да се защитите от инфлация научете от Наталия Петрова, изпълнителен директор на управляващото дружество Конкорд Асет Мениджмънт и водения от нея Workshop на тема "Защо и как да инвестираме на финансовите пазари в среда на висока инфлация?", част от програмата на форума "Силата на Инвестициите", който ще се проведе в хотел InterContinental на 19-ти октомври. Възползвайте се от ограничена във времето продажби на билети на по-ниска цена за форума до 6-ти октомври!

Форумът "Силата на инвестициите" се осъществява с подкрепата на: Concord Asset ManagementFibankTelematic InteractiveUniCredit Bulbank"Инвестбанк" АД