Всяко поколение има свои собствени финансови разбирания и опит. То живее в нови, различни условия, поради което трябва да се формира финансови знания и навици, като се съобрази с тези условия.

Понякога си струва да слушате какво ви казва по-старото поколение и какви съвети ви дава по финансовите въпроси. Има обаче такива ситуации и съвети, които могат да ви разорят.

Ако искате да избегнете финансовите грешки на родителите си, трябва да изградите свои добри финансови навици и да отклоните много разбирания, на които те ви предават.

Финансови експерти дават следните препоръки за тези, които искат да станат по-богати от родителите си.

Снимка 325330

Източник: Europa.eu

Не вярвайте сляпо на всички съвети

Често хората, които нямат достатъчно информация в областта на финансите, се доверяват на съветите от други хора.

Помощта на финансов консултант не е много разпространена у нас, но в развитите страни хората, които нямат достатъчно знания в областта на финансите, често прибягват до професионална помощ.

Но не се доверявайте прекалено много даже и на такива специалисти. Да помним 90-те години, когато хората, спестявали пари в продължение на много години буквално за ден, загубиха всичко заради неразумни инвестиции.

Финансови консултанти, рекламиране на финансови продукти - трябва да ги изслушате само при условие, че вземате решението сами, а не сляпо да следвате техните съвети.

Сега, в ерата на технологиите и достъпния интернет, всеки може да намери необходимата информация, да прочете и да постигне някакво самообучение в областта на финансите.

За да избегнете превръщането си в жертва на неграмотни съвети или реклама, трябва сами да проучвате финансовите въпроси и да вземете решение въз основа на вашите собствени заключения, а не на съветите, които ви дават.

Разнообразявайте инвестициите си

Много от по-възрастни хора имат доста тясна представа какво означава да се инвестира и как може да се прави това. За съжаление, те често са сигурни, че подходът им по тези въпроси е най-правилен и той трябва задължително да се използва от децата им.

Ако родителите се стремят да избягват риска, съветват децата си да инвестират в сигурни инструменти като спестовни сметки в банка, да изплащат заеми, да избягват акции и облигации.

Несъмнено тези методи могат да бъдат много полезни и успешни, ако искате да станете по-богати. Няма обаче една - единствена правилна стратегия.

Ето защо финансовите експерти съветват клиентите си да диверсифицират инвестициите и начините да натрупвате богатство.

Това позволява не само да се увеличи състоянието им, но и да се намалят рисковете.

Снимка 263367

Източник: iStock

Променяйте работата си, когато имате полза от това

По-старото поколение бе твърде отдадено на организацията, за която работи.

Често това бе нерентабилно за тях, а когато имаха възможност да променят работата си и да печелят повече, предпочитаха да останат на едно и също място, тъй като те бяха водени от неоправдано чувство за отговорност и лоялност.

Много хора често ходят на работа всеки ден, без да се замислят за факта, че може би ги чакат по-добри условия и по-добри възможности зад ъгъла.

Лоялността е добро качество, но не отдавайте живота си на една компания.

Експертите съветват да погледнете към професионалната си реализация по-интелигентно и да мислите стратегически. Чрез подобряването условията на работа и развитие на професионалните си умения можете да подобрите финансовото си положение.

Планирайте пенсионирането си отрано

Днес хората живеят по-дълго. Следователно, си струва да се има предвид, че животът след пенсиониране ще бъде продължителен и си струва де се спестят пари нормален живот и след за пенсионирането.

Когато се замислите за вашите пенсионни доходи, имайте предвид с тях ще трябва да живеете може би десетилетия. Този факт трябва да се отчитате, когато организирате вашите финанси за този период от вашия живот.

Затова експертите съветват, финансовото планиране да започне още сега, когато сте млади. В този случай ще имате повече шансове да живеете пълноценен, я не беден живот в напреднала възраст.

Мислете първо за вашите финанси

По-старото поколение твърде много вярва в силата на висшето образование.

Кой взел заем, за да плати за следването на детето си, кой пренебрегвал собствените си нужди, друг отказвал да спести пари за своето пенсиониране, за да има повече пари за децата.

Експерти твърдят, че това е голяма грешка.

Когато достигнете пенсионна възраст и нямате финансова "въздушна възглавница", ще е твърде късно да направите нещо съществено, за да си помогнете финансово.

Снимка 266723

Източник: iStock

Базово финансово образование възможно най-рано

В много семейства обсъждането на парични и финансови въпроси бе забранено, защото е "неприлично", а "проблемите на възрастните" не си заслужават да обсъждат с децата.

Ако обаче не говорите за пари с децата си, това може да доведе до факта, че те по-късно ще правят грешки, които биха могли да бъдат избегнати.

Поради това експертите смятат, че родителите трябва да обсъждат финансови проблеми с децата, като основите на бюджетирането, семейните разходи, големите покупки, изплащането на заеми и много други подобни въпроси.

Ако за тях не се говори у дома и не се учи в училище, как може едно дете да се научи как да управлява парите?

Живейте без дългове

Почти всяко семейство има заем. Купуваме на кредит коли, апартаменти, смартфони, домакински уреди. Разпространени са бързите кредити, т. нар. "заем до заплата" при много високи лихви.

Животът на заем е опасно явление от гледна точка на финансовото здраве, тъй като създава илюзията, че лесно можете да си позволите да си купите всичко.

А факт е, че поради лихвата дадена покупка се оказва много по-скъпа от цената, която бихте могли да платите, без да вземете заем.

Ето защо финансови експерти съветват да сведат до минимум дълговете си по заеми, а не да взимате нови, преди да сте изплатили старите.

Разбира се, малко вероятно е средностатистическият гражданин да си позволи да закупи скъпи стоки без заем - апартамент или кола. Но си струва да избягвате излишните разходи и кредити, когато става въпрос за домашни уреди, дрехи или нов телефон.

Научете се да разпределите правилно средствата си, за да можете да купувате без излишни заеми това, което наистина ви е необходимо и можете да си позволите.