Половината от българите смятат, че месечен доход между 1000 и 2000 лева би им бил достатъчен, за да живеят добре. За тези в София обаче този праг е по-висок - 2500 лева. 

Желаната заплата е по-скоро адекватна, като се имат предвид реалностите на пазара на труда, коментират от агенция "Тренд" данните от проучване сред българите, извършено по поръчка на "24 часа". 

От друга страна обаче над 60 на сто от хората у нас не са удовлетворени от стандарта си на живот към момента. 54% не очакват това да се промени в следващата една година. Позитивна нагласа за промяна декларират 21% от българите, а само 16% смятат, че жизненият им стандарт ще се влоши.

98% от българите могат да купуват редовно хляб, докато 60% редовно могат да си позволяват покупка на месо. Местните продукти са най-недостъпни за хората над 60 години, както и тези, които са безработни. Всеки пети българин твърди, че има спестени пари.

Близо 60% от българите са щастливи, показва още изследването. Отчита се силна зависимост между щастието и възрастта. Най-младите декларират, че са най-щастливи, но с напредването на възрастта процентът на щастливите постепенно намалява. Тези с по-високи доходи и по-високо образование в най-големи дялове посочват, че са щастливи. Когато стане въпрос за удовлетвореност от живота, само 10% от всички българи казват, че са изцяло неудовлетворени от живота си.

Проучването пита и за усещането за сигурност сред българите за собственото им работно място и това на близките.

Само 8% очакват някой от работещите членове на домакинството им да бъде съкратен, а 9% смятат, че е вероятно да останат без работа в следващите 12 месеца. Необходимо е да направим уточнението, че 37% от анкетираните не извършват трудова дейност - най-голяма част от тези хора са в пенсионна възраст.

Над една трета от всички българи не биха се обърнали към полицията, а към свои близки, когато имат проблем свързан с личната си сигурност, а 58% имат доверие на полицията при решаването на подобен тип проблеми.