Още 20 страни, в допълнение към наскоро предложените шест нови членове, поканени по-рано тази година, са кандидатствали за присъединяване към групата БРИКС. Това съобщи посланикът на отганизацията Анил Суклал. 

"Над 20 страни официално са кандидатствали за присъединяване към БРИКС, докато същият брой са изразили интерес. Това е потвърждение, че БРИКС играе важна роля в защитата на нововъзникващите и развиващите се икономики. Има голям брой заинтересовани страни и те ще бъдат разгледани от съответните външни министри", каза той.

В момента БРИКС включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, докато Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ се очаква да се присъединят от 1 януари.

Аржентина също беше поканена да се присъедини, но със скорошна промяна в политическия режим това не се очаква да се случи. Петте настоящи членове на БРИКС контролират 37% от цялата световна търговия.

20-те нови страни кандидатки за БРИКС

Това, с което организацията е привлекателна за много държави, е фактът, че БРИКС не настоява за официални търговски преговори и постоянно налагане на намаления на митата. Вместо определен режим за намаляване на митата, БРИКС има далеч по-свободен подход. Това премахва политическите бариери, които включват настояване за пазарни и политически реформи, което е по-скоро западен подход, и също така означава, че намаляването на тарифите и подобряването на развитието на търговията могат да бъдат приложени според нуждите. Това са основни пунктуве в интерес на нововъзникващите икономики, които иначе може да се борят да се конкурират с евтин внос.

Този режим също така позволява на по-автократични режими да участват, без да е необходимо да въвеждат нежелани реформи, които може да не се считат за техен национален интерес.

Повечето от 20-те кандидати не са идентифицирани публично, но според ананизаторите от Dezan Shira & Associates, агенция, която подпомага чуждестранни инвеститори в цяла Азия, е вероятно това да са:

Афганистан

Афганистан разполага със значителни ресурси. Необходими са дипломатически промени, но Китай, Индия и Русия искат да видят развитието в страната, след като може да бъде осигурена политическа стабилност. 

Алжир

По отношение на размера на пазара, Алжир има десетите по големина доказани запаси от природен газ в света. Страната е шестият по големина износител на газ в света и има третите по големина в света неизползвани ресурси на шистов газ. 

Бангладеш

Бангладеш е една от петте най-бързо развиващи се икономики в света и преминава през значителни реформи в инфраструктурата и развитието на търговията. Споделя 4100 км граница с Индия. 

Боливия

Богата на активи, но сравнително бедна, Боливия има най-бързия темп на растеж на БВП в Латинска Америка.

Куба

Неподчинението на санкциите на Куба отдавна я превърна в любимец на Китай и Русия, когато искат да "дразнят" Съединените щати. Освен това има значителни споразумения с Китай и Русия и има значително влияние в Карибите и Латинската Америка. 

Руски експерт: Твърде рано е страните от БРИКС да разширяват организацията

Руски експерт: Твърде рано е страните от БРИКС да разширяват организацията

Мнение на ръководителя на Руския съюз на индустриалците и предприемачите

Еквадор

Еквадор преговаря за споразумения за свободна търговия както с Китай, така и с Евразийския икономически съюз. Би било логично те да бъдат заменени с по-свободно споразумение на БРИКС.

Индонезия

Една от водещите икономики в Азия, потенциалът на Индонезия отново беше повишен за присъединяване към БРИКС. През юли 2023 г. Джакарта прие покана за участие в срещата на върха на БРИКС през 2023 г. 

Казахстан

Икономиката на Казахстан е силно зависима от петрола и свързаните с него продукти. В допълнение към петрола основните експортни стоки включват природен газ, черни метали, мед, алуминий, цинк и уран. 

Монголия

Монголия е едновременно проблем и решение, макар и географски привлекателна. Изисква значителни инвестиции в своя енергиен сектор, въпреки това е богата на ресурси и е транзитен пункт между Русия, Казахстан и Китай.

Никарагуа

Никарагуа е минна зона и водеща златопроизводителна страна в Централна Америка. Има споразумение за свободна търговия и е влиятелен играч в Карибите. 

Колко и на каква сума са заемите, отпуснати досега от банката на БРИКС

Колко и на каква сума са заемите, отпуснати досега от банката на БРИКС

Днес официално е отпуснат голям заем на Бразилия

Нигерия

Министърът на външните работи на Нигерия Юсуф Тугар обяви, че страната възнамерява да стане член на групата БРИКС през следващите две години. Нигерия има БВП от 448 милиарда щатски долара, население от 213 милиона и БВП на глава от населението от 2500 щатски долара. Има и 9-те по големина в света запаси от газ и значителни запаси от нефт. 

Пакистан

Пакистан е подал молба за присъединяване към групата на страните БРИКС през 2024 г. и разчита на помощта на Русия по време на процеса на членство, заяви новоназначеният посланик на страната в Русия Мохамед Халид Джамали. 

Сенегал

Сенегал е златодобивен и енергиен играч със запаси от нефт и газ. Енергийната промишленост е в етап на растеж.

Западните санкции удрят Русия, но и сплотяват БРИКС

Западните санкции удрят Русия, но и сплотяват БРИКС

Дедоларизацията обаче за момента е предимно добро пожелание

Шри Ланка

Шри Ланка не желае да отваря пазарите си, но има значителни икономически проблеми. Китай се интересува от пристанище и достъп до Индийския океан, докато руските инвестиции в туризма се увеличават. Споразумение на БРИКС би било достатъчно свободно, за да задоволи всички опасения.

Судан

Първите пет експортни пазара на Судан са 100% страни от БРИКС - Китай, Русия, Саудитска Арабия, Индия и ОАЕ. Судан също така има сериозно регионално влияние. Това е третата по големина държава в Африка по площ и е член на Лигата на арабските държави. Ако Судан се присъедини към БРИКС, това ще даде на групата пълен контрол върху маршрутите за доставки в Червено море. 

Тайланд

Тайланд е една от най-големите икономики на Асоциация на страните от Югоизточна Азия и има допълнителни споразумения за свободна търговия с Австралия, Нова Зеландия, Япония, Южна Корея, Китай, Хонг Конг и Индия, както и споразумения с Чили и Перу. 

Турция

Търговските отношения на Турция с настоящите и повечето от бъдещите членове на БРИКС показват значителен ръст. Получаването на достъп до финансиране от Новата банка за развитие на БРИКС също може да се окаже привлекателно за Анкара.

Уругвай

Уругвай се присъедини към Новата банка за развитие на БРИКС - сигурен знак, че предстои официално членство в организацията.

Узбекистан

Узбекистан е една от най-бързо развиващите се икономики в Централна Азия. Членството в БРИКС ще й даде пазарен достъп до Китай, Европа и останалата част от Азия.

Венецуела

Нейните енергийни резерви и политическа ситуация отговарят добре на нуждите на Китай и Русия. 

БРИКС се разширява с още 6 държави

БРИКС се разширява с още 6 държави

Решенията от срещата "на върха" в Йоханесбург

Допълнителни кандидати вероятно ще включват Коста Рика, Ел Салвадор, Гватемала, Хондурас, Панама, Чили, Перу, Азербайджан, Таджикистан, Туркменистан, Виетнам, Камерун, ДР Конго, Кения и Танзания, наред с други.

Резюме

На пръв поглед това може да изглежда разнородна и разединена група с малко общо. На Запад икономиките на търговските партньори обикновено се разглеждат от гледна точка на икономическия капацитет и тяхната непосредствена полезност за западните икономики. Нововъзникващите икономики, които дават само обещания, често са "насърчавани" да предприемат политически и икономически реформи, за да ги "доведат до международните стандарти". Това, което е ясно, е, че това обикновено означава, че "западните ползи" имат предимство пред тези икономики. Това включва непрепоръчителни заеми от Световната банка и налагането на търговия с щатски долари и евро за сметка на техните суверенни валути.

По-внимателното разглеждане разкрива, че много от 20-те изброени по-горе са значителни икономики, често сред водещите играчи в рамките на съответните им търговски блокове. Сред тях са Голямата арабска зона за свободна търговия (GAFTA), Меркосур в Латинска Америка, Африканската континентална зона за свободна търговия (AfCFTA) и Евразийският икономически съюз (EAEU), наред с други. Вмъкването на членове на БРИКС в тези регионални блокове значително подобрява собствения обхват и влияние на организацията в тях.