Властите в Берлин продължават да вярват, че Международният валутен фонд ще остане ангажиран с настоящата спасителна програма за Гърция, посочи говорител на германското финансово министерство. Но допълни, че решение на Фонда да се оттегли би означавало край на третата спасителна програма за Атина.

"Финансовият министър Волфганг Шойбле вече даде ясно да се разбере, че ако МВФ не вземе участие, то тогава с програмата е свършено." Това заяви говорител на финансовото министерство по време на редовна пресконференция, когато бе запитан за очакваното решение на Борда на директорите на МВФ за Гърция.

Германия продължава да настоява МВФ да има реално финансово участие в гръцката спасителна програма, за да даде на плана по-голям правдоподобност. Но в същото време най-голямата европейска икономика се противопоставя на настояването на Фонда за значително облекчаване на дълга на Атина, отбелязва bnr.bg.

Берлин е против мащабно облекчаване на дълга, ако Гърция не завърши успешно договорените широкообхватни реформи и не продължи да постигна първични бюджетни излишъци от 3,5% спрямо БВП в средносрочен план след края на настоящата трета спасителна финансова програма през 2018 година.