Брюксел е все по-близо до постигане на най-голямата и широкообхватна регулация на изкуствения интелект в западния свят. Преговарящите евродепутати в ЕС се споразумяха за набор от контроли за инструменти за генеративен изкуствен интелект като ChatGPT на OpenAI Inc. и Bard на Google, съобщават световните агенции.

Регулациите ще касаят езиковият модел, способен да произвежда съдържание по команда, посочи пред Блумбърг източници, запознати с текущите дискусии. На този фон испанската агенция EFE цитира свои източници, според които европейските институции вече са постигнали споразумение относно нормите, които ще регулират системи, базирани на изкуствен интелект.

Снимка 624500

Източник: iStock

Делегати от Европейската комисия, Европейския парламент и 27-те страни членки постигнаха компромиса на среща, която започна на 6 декември следобед и продължи с часове, доближавайки групата до официално споразумение относно по-широк законодателен акт. Той е известен като Закона за Изкуствения интелект (AI), пише Bloomberg.

Новите регулации на ЕС срещу пропагандата и персоналните реклами в социалните мрежи

Новите регулации на ЕС срещу пропагандата и персоналните реклами в социалните мрежи

Пред Money.bg от Страсбург говори евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев

Сделката бележи ключова стъпка в изчистването на политиката относно ИИ, която - при липсата на каквото и да е смислено действие от Конгреса на САЩ - ще зададе тона за регулиране на генеративни инструменти за ИИ като ChatGPT на OpenAI и Bard на Google в развития свят.

Европейските лидери работят от месеци, за да финализират текстовете в "Закона за ИИ" и да го приемат преди европейските избори през юни догодина, които ще доведат до формиране на изцяло нови Европейския парламент и Европейска комисия, които обаче биха могли да наложат повече промени и да спрат усилията в тази посока.

Обширните дискусии късно снощи и рано тзи сутрин подчертават колко оспорван е станал дебатът относно регулирането на AI, разделяйки световните лидери и техническите ръководители.

Евросъюзът, подобно на други, включително САЩ и Великобритания, се бори да намери баланс между необходимостта да защити собствените си стартиращи фирми с ИИ, като френската Mistral AI и германската Aleph Alpha, срещу потенциални обществени рискове.

Това се оказа ключова пречка в преговорите, като някои страни, включително Франция и Германия, се противопоставиха на правилата, които според тях биха затруднили ненужно местните компании.

Европейските политици предлагат план, който ще изисква от разработчиците на типове AI модели, които са в основата на инструменти като ChatGPT, да поддържат информация за това как се обучават техните модели, да обобщават използваните защитени с авторски права материали и да обозначават генерираното от AI съдържание.

Системи, които представляват т. нар. "системни рискове", ще трябва да работят с Европейската комисия чрез индустриален кодекс за поведение. Освен това, те ще трябва да наблюдават и докладват всякакви инциденти от моделите с изкуствен интелект.

Брюксел ще контролира изкуствения интелект в три стъпки

Брюксел ще контролира изкуствения интелект в три стъпки

ЕС иска да регулира компаниите