Правителството на Чехия одобри предложение за 7 процента дигитален данък, насочен към световните интернет гиганти като Facebook, Google и Amazon, съобщиха от местното Министерство на финансите, цитирани от Reuters.

Предложените текстове все още трябва да бъдат одобрени от парламента преди да се превърнат в закона. Те са насочени към приходите, спечелени от таргетирана реклама, предоставянето на услугата дигитален пазар и продажба на лични данни на потребители

Данъкът ще трябва да бъде плащан от компании, които имат приходи от поне €750 милиона годишно и 100 милиона крони ($4,32 милиона) от чешкия пазар, както и поне 200 хил. потребили.

Министерство на финансите изчислява, че данъкът, който ще бъде в сила временно до постигане на световна сделка, ще увеличи приходите в бюджета с 2,1 милиарда крони през следващата година, ако влезе в сила през юни, и по около 5 милиарда годишно през следващите години.

Чехия не е единствената страна, която въвежда данък срещу приходите на интернет гигантите като Facebook и Google, като подобен ход вече предприеха Франция и Италия. САЩ, дом на повечето гиганти, е против нов налог.

Франция започва да облага Facebook и Google

Франция започва да облага Facebook и Google

Париж не се отказа от новия данък, въпреки липсата на подкрепа на европейско ниво