Броят на имигрантите в САЩ, влезли в страната легално или нелегално, е достигнал през миналата година рекордния показател от 43,7 милиона души. Това съобщиха експерти от вашингтонска неправителствена организация, позовавайки се на данни от американското Бюро по преброяване на населението (United States Census Bureau).

Както се отбелязва в разпространения от организацията доклад, след 2010-та година постоянните жители на САЩ, родени извън страната, са се увеличили с 12,6 млн. души. Като делът на имигрантите в общия брой на населението е нараснал до 13,5% - най-висок процент за последните 106 години, се подчертава в изследването.

Всеки осми жител на САЩ е имигрант първо поколение. Освен това в страната има 16,6 млн.деца, родени в семейство, където поне един от родителите е имигрант. Или общо 60,4 млн. са имигрантите и техните деца, което прави почти всеки пети жител на САЩ, отбелязва докладът, цитиран от ТАСС.

"Огромният брой имигранти в страната, който всяка година се увеличава с над 1 милион души, оказва силно влияние върху американското общество - върху работната сила, образователната система, здравеопазването, инфраструктурата и околната среда. Необходимо е да се проведе сериозна дискусия, целесъобразно ли е понататъшно повишаване на нивото на имиграция", посочва едни от ръководителя на изследователския център, Стивън Камерот.

За последните шест години след 2010-а най-много хора са дошли в САЩ от Индия, Китай, Доминиканската република, Салвадор и Куба.

Според прогнозата на експертите, през 2023 г. делът на имигрантите в общия брой на населението на САЩ ще достигне 14,8%, което ще бъде най-високият показател за цялата история на страната. А към 2060 година делът на имигрантите ще достигне 18,8%.

В доклада не се прави разграничение между легални и нелегални имигранти. По оценка на други изследвания нелегалните имигранти в САЩ наброяват около 12 милиона души.