България много ясно трябва да определи своята геополитическа и геоикономическа ориентация и много бързо да се интегрира в Европейския съюз. Евентуалният Brexit ни дава шанс да заявим ясно, че винаги сме били и сме европейци. Това каза Симеон Дянков, бивш финансов министър на България, в предаването Boom & Bust на Bloomberg TV Bulgaria.

"Българският преход бе половинчат. Не бе направена лустрация и е смущаващо, че същите хора, които преди 25 години управляваха България, я управляват и сега. Трудно се наваксва, когато си загубил близо 27 години. Причината не е само липса на компетентност, но и липса на интерес за някои основни промени, като в съдебната система".

Все по-често започват да ни сравняват с Румъния, която имаше късен старт, но напоследък върви доста по-бързо от България, каза още Дянков. "Колкото може по-бързо трябва да влезем в механизма ЕRM2 и от там - в еврозоната".

"Вече 20 години сме във валутен борд. Всички останали държави, които бяха във валутни бордове от Централна и Източна Европа - Латвия, Литва и Естония, вече са в еврото. Така че е време и България да го направи".

"Съгласен съм, че няма време за бавене и председателството на ЕС ни дава много добър шанс, защото за 6 месеца можем да определяме част от политиките на Европейския съюз", подчерта експертът. По думите му един от тези приоритети може да бъде влизането в еврозоната на България, и "може би на някои съседни държави, като Румъния".

Излизане на България от борда обаче, извън шанса за влизане в еврозоната, няма. Няма път назад, категоричен бе бившият финансов министър. Той обясни, че над половината от заемите, и при домакинства, и при бизнеса, са в евро и ако валутният борд "тръгне да пада", ще има "огромни последствия", и за банковия сектор, и за реалната икономика.

Европа има само една възможна скорост и трябва да се мисли как тя да бъде ускорена, защото само единен Европейски съюз може да бъде значим играч на световната сцена, съизмерим със САЩ и Китай, каза още гостът. Той бе категоричен, че идеята за Европа на няколко скорости се лансира от политици популисти.

"Проблеми в Европа без съмнение има и те се решават сравнително бавно в сравнение с други големи икономики", защото "сме съюз, но на суверенни държави", добави Дянков. "Това прави вземането на решения много по-бавно. На Европа й липсва не само икономически двигател, извън Германия, но й липсва и ясна представа кой взима решенията и как те да се взимат по най-бързия начин".

"Бъдещето на Европа е федерация и макар да е трудно и бавно, това е единственото ни бъдеще. Само заедно имаме икономическо пространство да се състезаваме с големите икономики".