Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган заяви, че няма да забавя покупката на руската оръжейна система S-400, както САЩ предложи. И допълни, че Москва може да достави и по-рано зенитно-ракетният комплекс за противоракетна отбрана. По договор, това трябва да стане през юли, припомня Bloomberg.

Миналата седмица стана ясно, че Вашингтон е предложила на Анкара да забави доставката до 2020 г., като подобен ход щеше да даде време на двете най-големи армии в НАТО да изчистят спора помежду си. САЩ настоява Турция да не купува руското въоръжение, като заплаши да изолира страната от програмата F-35.

Ердоган обаче заяви, че възможността за забавяне е изключена.

Позицията на турския президент, който губи подкрепа у дома, ще създаде още повече напрежение между двете съюзнически страни. Приключването на сделката носи висок риск от нови американски санкции, които ще вкарат Турция в още по-тежка икономическа ситуация.

От Вашингтон обявиха, че ще продължат опитите за преговори. САЩ посочва, че интегрирането на руски оръжия в турската армия ще помогне на Москва да добие по-добра представа за възможностите на следващото поколение самолети F-35, което да използва в своя полза.

САЩ е готова да остави Турция без F-35 заради руските S-400

САЩ е готова да остави Турция без F-35 заради руските S-400

Подобен ход би бил най-голямата криза в отношенията между двете страни от 20 години. И сериозно ще заплаши Lockheed Martin