Китайският регулатор на киберпространството заявява в сряда, че е изтрил повече от 7 милиона онлайн информация, както и 9,382 мобилни приложения, и критикува технологичния гигант Tencent и новинарското му приложение за разпространение на "вулгарна информация".

Администрацията за киберпространство в Китай (CAC) заявява в изявление на своя уебсайт, че действието е част от почистването на неприемливи и вредни данни, които започнаха този месец, добавяйки, че тя е затворила и 733 уебсайта.

Администрацията също така открои практиката на приложението за новини на Tencent Tiantian Kuaibao за особено вредна, заявявайки, че на платформата е наредено да направи промени, тъй като разпространява "вулгарна и безвкусна информация, която е вредна за интернет екосистемата".

Регулаторът също така критикува Huaban, социална мрежа за споделяне на снимки, която има "сериозни проблеми с екосистемате". Huaban съобщи на своя уебсайт, че онлайн услугата е временно премахната за подобрения.

Контролът над интернет се затегна при президента Си Дзинпинг - усилие, което се ускори от 2016 г. - управляващата комунистическа партия се опитва да задуши критиците си в процъфтяващия пазар на социалните медии.

През ноември регулаторът премахнаха 9 800 профила от социалните медии на независими доставчици на новини заради нарушения, включващи разпространение на политически вредна информация и фалшифициране на историята на комунистическата партия.