Всеки полски гражданин трябва да получи военни репарации от Германия, казва новият заместник-външен министър на страната Аркадиуш Муларчик, който ръководи иска на управляващата партия за до 1,3 трилиона долара щети от войната, пише Notes from Poland. При население от 37 887 632 души към днешна дата сметката сочи, че всеки полски гражданин трябва да получи средно по над 34 хиляди долара.

Муларчик също така предупреждава, че тази цифра е приблизителна оценка, базирана на стойността на загубите, изчислени миналия декември, и че тя ще продължи да расте колкото по-дълго Германия отказва да плаща. Берлин настоява, че въпросът с репарациите е решен преди десетилетия и сега нищо не се дължи.

Стражевата кула, заобиколена от множество огради с високо напрежен в концентрационния лагер Аушвиц в Освиенцим, Полша. Лагерът е освободен от съветската армия на 27 януари 1945 г.,

Източник: Getty Images

Стражевата кула, заобиколена от множество огради с високо напрежен в концентрационния лагер Аушвиц в Освиенцим, Полша. Лагерът е освободен от съветската армия на 27 януари 1945 г.,

"Вярвам, че германският канцлер ще се вразуми", каза Муларчик пред Полската агенция за преса. Но ако германците продължат да твърдят, че не се дължат репарации, "те ще имат проблем", добави той.

"Защото през следващите месеци и години ние ще напомняме на хората навсякъде, където е възможно, на всички международни форуми, за германските военни престъпления и факта, че Германия има дълг към Полша", предупреди Муларчик.

Муларчик, депутат от управляващата национално-консервативна партия "Право и справедливост", ръководи парламентарната комисия, изготвила доклад, оценяващ финансовите загуби, причинени на Полша от окупацията на нацистка Германия от 1939 до 1945 г. Тази седмица беше обявено, че той трябва да е назначен за заместник-министър на външните работи.

Столицата на Полша - Варшава през 1944 година

Източник: wikipedia

Столицата на Полша - Варшава през 1944 година

Муларчик каза, че една от основните му задачи на новата позиция ще бъде да търси военни репарации от Берлин, съобщава списание Wprost. По-рано този месец външният министър Збигнев Пай изпрати дипломатическа нота до Берлин, очертаваща претенциите на Полша.

Миналата седмица обаче германският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung съобщи, че думата "репарации" всъщност не се появява в документа и че в него не се споменава конкретна сума, която Берлин трябва да плати на Полша за загуби от войната.