Европейската централна банка продължава да настоява за инструмент, който ще даде възможност на властите да спрат тегленето на депозити от банки, които са на ръба на ликвидна криза, предава Bloomberg.

Нужен е инструмент, който временно да замрази пасивите на банката, за да даде време за важни решение, посочва Сабин Лотеншлегер, член на изпълнителния борд на ЕЦБ. Политиците в Брюксел вече дебатират по такава възможност, но тя предупреди на конференция във Франкфурт, че подобен мораториум не трябва да има дълъг списък с изключения.

Държавите членки на Европейския съюз изглеждат готови да вземат под внимание предложението. Дебатът се фокусира дали временната забрана трябва да се разшири до всички депозити или само за сумите над 196 000 лева - особено когато става въпрос за влогове от физически лица и микро, малки и средни предприятия.

В ранна версия на документа се предвижда временната забрана да може да продължава до пет дни, въпреки предупрежденията на лобисти и регулатори, че това може да навреди на финансовата стабилност.

В крайната версия почти със сигурност ще отпадне идеята за ранна намеса - преди банката да бъде обявена за фалираща, тъй като подобен механизъм би могъл да засили възможността от подобно развитие.