В сряда Брюксел ще опита да увеличи геополитическата тежест на Европейския съюз, като ще предложи ново търговско оръжие, което ще позволи на съюза на налага по-лесно санкции срещу икономически съперници като Китай — и дори срещу САЩ, пише европейското бюро на POLITICO.

В продължение на години Европейският съюз се оплаква, че е уязвим от икономическо изнудване от страни, които се възползват от разделението между европейските държави. Причината е, че досега ответните мерки можеха да бъдат приложени само при пълно единодушие сред 27-те членки. За да се справи с тази слабост, новият инструмент ще позволи на Комисията да въведе търговски санкции срещу държава извън блока, а решението може да бъде блокирано, ако повече от половината страни в съюза са против.

През последните години ЕС често попадаше в ситуация, в която трябваше да разчита на снизхождението на конкурентите, които са експерти в играта "разделяй и владей". Китай заплаши френското вино и германските автомобил — и дори заяви, че няма да купува самолетите на Airbus — в опит да спре няколко инициативи на ЕС. Брюксел казва още, че и американските мита срещу европейските стомана и алуминий също са незаконни.

Най-голямо дразнение в Брюксел предизвиква невъзможността на Европа да възстанови връзките си с Иран след въвеждането на санкции от страна на САЩ срещу държавата. Мерките заплашват европейските компании, които работят с Техеран.

Сякаш като "по поръчка", ЕС сега е изправена пред подобен казус, в който новото "оръжие" може да влезе в употреба. Миналата седмица Пекин спря търговията с Литва в отговор на дипломатическата подкрепа, която европейската държава оказа на Тайван. Вилнюс призова Брюксел да се намеси и посочи, че "докато трети страни могат да налагат санкции на държавите членки, последните не могат да предприемат никакви ответни мерки".

Кутията на Пандора

Предложението създава и притеснения: някои европейски столици искат да натиснат спирачката заради опасения, че то ще засили търговските конфликти.

На теория, новото предложение трябва изначално да отказва трети страни от използването на подобни тактики за тормоз. Но Хосук Лий-Макияма от European Centre for International Political Economy посочва, че ЕС може да загуби повече отколкото да спечели. "Употребата на този инструмент се основава на очакването, че враждебната страна няма да предприеме последващи мерки, както и че те ще загубят повече от ЕС. Но това рядко ще е вярно, тъй като ЕС е най-големият износител в света", казва той.