Европейският съюз започна разследване на китайския пазар на медицински продукти - последното от поредица от действия, които нажежават напрежението посещение на президента Си Дзинпин, което не се случвало от години. Той трябва да посети членки на ЕС Франция и Унгария, както и Сърбия.

Разследването е породено от опасенията, че Китай несправедливо облагодетелства местните доставчици. ЕС вече провежда разследване относно подкрепата на китайското правителство за производителите на електрически автомобили, което може да доведе до нови тарифи. Блокът се насочил вниманието и проучва други индустрии като вятърна енергия, слънчева енергия и железници.

За проучването на пазара на медицински изделия беше съобщено миналата седмица от Bloomberg. То ще се фокусира върху събирането на информация от компании и държави-членки. Ако ЕС открие липса на реципрочност на пазарите за обществени поръчки, тогава блокът може да ограничи достъпа на Китай до търговете на блока. Разследването е първото използване на така наречения Международен инструмент за обществени поръчки на блока от 2022 г., който има за цел да насърчи реципрочността при достъпа до пазарите на обществени поръчки. Китайските лидери се противопоставиха на европейските и американските критики, че Пекин е изкривил китайския пазар в полза на своите компании.

Отношенията на ЕС с Пекин са влошени през последната година, с настоятелността на Европа, свързана с политиката на САЩ. Европейските лидери се противопоставиха на нарастването на производствения капацитет на Китай, огромния му търговски излишък и подкрепата му за войната на Русия в Украйна.

Китайската компания, която обмисля да произвежда над 100 000 коли годишно в Европа

Китайската компания, която обмисля да произвежда над 100 000 коли годишно в Европа

Италия се опитва да привлече производител на автомобили, след като наяве излязоха плановете на Stellantis за съкращаване на работни места

Миналата седмица в Пекин германският канцлер Олаф Шолц предупреди, че Европа ще издигне още търговски защити, ако Пекин не обърне внимание на нелоялната конкуренция, дъмпинга и други проблеми. Китай твърди, че САЩ и Европа използват подобни критики като извинение за протекционистични политики, които защитават собствените им по-малко конкурентни фирми.

Управляващия директор за Азия в Европейската служба за външна дейност Азия Никлас Кварнстром, е критичен относно огромния експортен излишък, който Китай управлява с блока.

Миналата година ЕС започна антисубсидийно разследване на електрически превозни средства, произведени в Китай, което може да доведе до въвеждане на нови мита до юли.

САЩ започват разследване дали китайските автомобили са риск за националната сигурност

САЩ започват разследване дали китайските автомобили са риск за националната сигурност

Превозните средства "събират големи количества чувствителни данни за своите шофьори и пътници"

Подходът на ЕС е в съответствие с по-твърдата позиция на САЩ срещу Китай.

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви на китайските лидери по време на посещението си миналия месец, че голямото фабрично производство в страната се е превърнало в глобален проблем. САЩ няма да вземат нищо, включително възможността за допълнителни тарифи, за да спрат наводнението от китайски стоки, коментира тя пред CNN скоро.