Парламентът на Гърция гласува за правителствения проект на пенсионната реформа и промяна на социалното осигуряване.

Подкрепата дойде от 153 депутати от правителствения блок на Коалицията на радикалните леви сили (СИРИЗА) и „Независими гърци” в 300-местния еднокамарен парламент. Против (143 гласа) бяха парламентаристите от опозиционните партии.

Новите закони предвиждат намаляване на капиталонатрупващата се част от пенсията, постапенна ликвидация на професионалните осигурителни фондове, повишение на ДДС, въвеждане на редица акцизи и данъци върху тютюна, бензина, дизеловото гориво, природния газ, както и за интернет и телевизия.

Повишават се данъците на малките и средните предприятия. От 1 януари 2017 година ще се въведат финансови утежнения върху потреблението на кафе, използването на електронните цигари и нощувките в хотели с повече от две звезди.

Против приемането на законопроекта активно се обявиха държавни и частни обществени съюзи. Двата най-големи профсъюза в страната проведоха в петък и събота 48-часова стачка.

Много българи, посетили Гърция през почивните дни, станаха свидетели на участието на гърците в стачката. Някои от тях не успяха да се върнат в страната според плановете си.

В центъра на Атина в неделя, преди парламентарното заседание, се проведе митинг срещу планираните реформи, които правителството прокара под натиска на кредиторите на страната. По-късно група младежи с маски хвърлиха по силите за борба с безредиците бутилки със запалителна течност. В отговор полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати срещу демонстрантите.

Според протестиращите реформите "нанасят последния удар на пенсионната система и ще вдигнат нова вълна от данъци".

Протести имаше и в други големи гръцки градове.