След като от средата на този месец Гърция отвори сухопътната си граница за пътуващите от България и рестартира част от международните си полети, от началото на следващия за пътуващите в странта влизат в сила нови изисквания.

Властите в южната ни съседка ще изискват пристигащите там да попълват онлайн формулар минимум 48 часа преди пътуването си там. Това изискване ще влезе в сила от 1 юли, съобщават от МВнР.

Документът съдържа детайлна информация за отправната точка на пътуващия, продължителността на предишни престои в други страни, както и адресът, на който ще отседне в Гърция.

Попълненият формуляр генерира уникален код (QR), който ще бъде проверяван от граничните власти. Пътуващите трябва да го покажат на телефона си или на хартиено копие.

От МВнР предупреждават, че според предоставената във формуляра информация пътниците подлежат на допълнителни проверки. Формулярът може да бъде намерен тук: https://travel.gov.gr/#/.

Междувременно данни, представени миналата седмица, показаха, че през 2019 година туристите от България са оставали около 500 милиона лева в Гърция. Това показа проучване на Института на Асоциацията на гръцките туристически предприятия (INSETE).

Общо туристите от България, Румъния и Сърбия са похарчили близо 1 милиард евро в южната ни съседка в рамките на миналата година. Важно уточнение тук е, че в статистиката влизат туристите, използвали личен транспорт.

От този 1 милиард евро най-голям е делът на румънците, които са генерирали 354 милиона евро в икономиката на южната ни съседка. Сърбия е на второ място с почти 300 милиона евро, а България е на трето с 282 милиона евро.