Германия също прибягна към мярката за ограничаване на данъчната тежест върху един от най-засегнатите от епидемията сектори - ресторантьорския бизнес.

В четвъртък парламентът гласува за намаляване на ДДС-то за компаниите в този бранш наполовина с цел те да могат по-бързо да се възстановят от тежките загуби, причинени от блокирането на икономиката, съобщава Reuters.

Хотелиерството и ресторантьорството понесоха един от най-сериозните удари в резултат на въведените от Берлин ограничения с цел да се ограничи натискът на пандемията върху здравната система в страната.

С новата мярка данъкът върху добавената стойност за ресторантите пада от досегашните 19% до 7%. Тя ще продължи да бъде в сила в рамките на година.

Германският финансов министър Олаш Шолц обяви, че ще има и допълнителна подкрепа за сектора под формата на пакет от икономически стимули.

Ресторантите в най-голямата икономика в Европа отвориха отново при строги правила за разстояние между масите и гостите на заведенията. Мерките продължават да оказват натиск върху бизнеса, а от браншовите организации предупреждават, че до голяма степен секторът е изправен на ръба на фалита.