По улиците на Хелзинки вече трудно могат да се видят хора, спящи върху кашони, спални чували или палатки, което бе знак са сериозността на проблема с бездомните.

Във Финландия броят на бездомните е намалял с 40% през последното десетилетие въпреки засилващата се рецесия. Практиката на политиците в големи градове като Берлин, Лондон, Ню Йорк, където този проблем е по-силно изразен, се характеризира с регулиране на наемите, отпускане на социални жилища, както и временни такива. Финландия обаче има по-директен подход. Правителството в скандинавската страна строи нови жилища и ги предоставя на хората които най-много се нуждаят от тях, пише Bloomberg.

Идеята за тази политика идва от Ню Йорк още от 90-е години на миналия век, когато гръцкият психолог Сам Цемберис е трябвало да работи с хората с ментални проблеми в града. Много от тях обаче са живели на улицата. Тогава правителството приема концепцията да им помогне с осигуряването на дом, ако те преодолеят заболяванията си.

Когато тези хора с ментални проблеми, са попитани какво искат, повечето са отговаряли жилище. Филаделфия и Върмонт последват този пример, а след това той се разпространява, като идеята за него е, че домът е човешка право на много хора.

Финландия също е от страните, предприели мерки за справяне с проблема с бездомните, като те са почти изчезнали. В нея 500 човека от общо 5,5 милиона нямат покрив над главите си. За сравнение в Германия броят на тези хора е 52 000 от общо 80 милиона граждани.

"Това, което направиха финландците е, че те инвестираха в превенция на бездомността. Те започнаха да субсидират наемите преди хората да изгубят домовете си", казва Цемберис.

Това е коствало сериозни инвестиции на скандинавската страна. Около 7000 такива домове са построени в рамките на три програми от 2008 година насам. Финландия е осъзнала, че няма как бездомните да си позволят жилище от редовния имотен пазар.

"Има много хора, които имат най-различни проблеми, включително и психични такива, и не могат сами да се измъкнат от бездомността. Задължение на обществото е да им помогне", заявява Санна Тивола, управляващ директор на неправителствената организация VVА, която се грижи за бездомните.

Все още има повече от 5000 човека без свои домове, повече от 8 от всеки 10 души спят у приятели или къщи за гости. Целта на финландското правителство е изцяло да изкорени този проблем до 2027 година.

Ситуацията в други страни в Европа е още по-неприятна. В Англия броят на регистрираните като бездомни се е увеличил с 48% между 2010 и 2017 година, а в Германия е имало ръст за периода 2014-2016 година. Във Франция нивото на бездомността се е повишило с 50% за десетилетие до 2012 година според последните данни. Подобно на Финландия, Норвегия е от редките примери, в които броят на бездомните е намалял.

Финландия предоставя достъпни жилища още от 40-е години на миналия век, когато е стартирала първата социална програма за осигуряване на домове. Тя е била разширена през 70-е и 80-е години, а сега вече 15% от населението на страната получава финансова помощ, за да плати наема. В момента в страната има около 375 000 домове предназначени за тази програма.

От 2000 година насам Финландия е построила много повече жилища от Швеция, въпреки че, втората има почти два пъти по-голямо население и бързоразвиваща се икономика.

Финландия отново е най-щастливата страна в света

Финландия отново е най-щастливата страна в света

На кое място е България в доклада за щастието на страните на ООН?