Един месец футболна еуфория в Русия. А после - изтъняване на портфейлите. По-висок ДДС, по-високи такси, по-късно пенсиониране. Руските граждани очевидно трябва да си платят за Световното.

През последните седмици интересът на руснаците към футбола изтласка всичко друго на заден план - дори и притесненията им от планираната драстична пенсионна реформа. Това сочат резултатите от анкета на центъра "Левада". И това е напълно обяснимо. Все пак руският национален отбор по футбол стигна - неочаквано за мнозина - до четвъртфинала. И това си бе същински празник!

На 15 юли обаче Световното първенство по футбол приключва. И тогава руснаците сигурно вече ще заговорят за непопулярните мерки на руските власти - повишаването на пенсионната възраст и увеличаването на ДДС. Впрочем, правителството е планирало и други мерки, които биха могли да се отразят отрицателно върху икономическото благополучие на руснаците.

Единственият руски град, който печели, а не задлъжнява заради Световното

Единственият руски град, който печели, а не задлъжнява заради Световното

Москва харчи бясно, но няма проблеми, защото е безспорен център на руската икономика

По-висок ДДС и разходите по Световното

В момента никой в Русия не очаква в оставащите месеци на 2018 някаква особена динамика в икономическия сектор. Руското министерство на икономиката дори вече занижи прогнозите си за ръста на БВП - от 2,2% на 1,9%. А според очакванията, през 2019 този ръст ще се понижи още повече - до около 1,5%.

Една от причините за това очаквано развитие е планираното повишаване на ДДС, което трябва да влезе в сила на 1 януари 2019 година. Държавната Дума одобри на първо четене законопроект на правителството, предвиждащ увеличаването му от 18% на 20%.

Дори самото министерство на икономиката определя тази стъпка като заплаха за ръста на икономиката и риск от повишаване на инфлацията. А имайки предвид, че от 4 години насам реалните доходи на руснаците не растат, проблемът придобива още по-сериозни измерения.

Първоначално обаче повишаването на ДДС ще донесе повече приходи на държавата: според изчисленията, увеличението от 2% ще вкара в държавната хазна около 620 милиарда рубли само през следващата година. Тази сума всъщност е съпоставима с разходите около Световното първенство по футбол. По официални данни Световното първенство е струвало на държавата 678 милиарда рубли.

Колко ще спечели Русия от Световното по футбол?

Колко ще спечели Русия от Световното по футбол?

Изчисленията на организаторите и опита на предишните домакини

А пенсиите?

Другата непопулярна мярка е планираната пенсионна реформа. В деня на откриването на Световното първенство по футбол правителството обяви плановете си за повишаване на пенсионната възраст до 65 години за мъжете и до 63 години за жените. Засега са известни само основните параметри на реформата. Повишаването на пенсионната възраст ще се извърши поетапно от 2019 до 2028 година за мъжете и до 2034 за жените.

Според оценката на шефа на Сметната палата Алексей Кудрин, реформата може да допринася годишно с около 100 милиарда рубли за държавния бюджет. Същевременно държавата обещава да върне част от тези пари на самите пенсионери, повишавайки размера на пенсиите им.

Министърът на труда и социалните грижи Максим Топилин заявява, че пенсиите могат да бъдат увеличени с 8% до 10%. "В Русия никога досега не е имало такова увеличение на реалните пенсии", казва той. В момента средната пенсия в Русия е около 200 евро.

Въпреки това законопроектът предизвика сериозно негодувание сред мнозинството от населението, което доведе до спад в популярността на Владимир Путин и други водещи руски политици. Много наблюдатели предполагат, че пенсионната реформа може да претърпи корекции при обсъждането на законопроекта в Държавната дума.

Кремъл смята, че пет години пенсия са предостатъчни

Кремъл смята, че пет години пенсия са предостатъчни

Властта в Русия се готви за непопулярна, но жизненоважна за икономиката промяна

По-високи държавни такси

И това не е всичко. На 4 юли беше приет и закон за повишаване на държавните такси за издаване на нови документи. За издаването на задграничен паспорт руснаците вече няма да плащат по 50 евро, а по 70 евро (5000 рубли вместо досегашните 3500 рубли). Увеличава се и държавната такса за издаване на шофьорска книжка - от около 30 евро на 40 евро (от 2000 на 3000 рубли).

Освен това от 1 юли държавата повиши и акцизите върху цигарите - с 10%. От същата дата поскъпнаха и комуналните услуги - средно с 4% за цялата страна.