Китай ще купи рекордно количество американска соя през тази година. На фона на по-ниските цени азиатската страна ще направи това като част от първата фаза на търговската сделка между Пекин и Вашингтон, твърдят запознати, цитирани от Bloomberg.

Според тяхната информация общият внос на соя от Щатите може да стигне около 40 милиона тона през 2020 година. Ако обемът е в такъв размер то той би бил с 25% по-голям от този на импорта през 2017 година.

От края на април месец втората най-голяма икономика в света увеличава покупките си на американски стоки, като продажбите на соя за доставки през следващия сезон са най-мащабните по обем от 2013 година насам. Успоредно с това страната отчете и няколко дневни рекорда в покупките на царевица.

Независимо от нарасналия интерес покупките на Китай на американски селскостопански продукти за първите седем месеца на годината са с дял от едва 27% от поставената в търговското споразумение цел.

Според някои експерти тя трудно ще бъде постигната. По думите на един от тях по-реалистично би било общо вносът за 2020 година да достигне около 35 милиона тона.

Коментарите по тази тема идват, след като Пекин и Вашингтон потвърдиха първата фаза от търговското си споразумение през тази седмица.