Китай трябва да намали данъчните ставки на бизнеса, за да поддържа конкурентоспособността на производителите и да компенсира ефектите от търговската война със САЩ, сочи проучване, поръчано от Министерството на индустрията и информатиката на Китай. Това пише в статия на South China Morning Post.

В доклад на SEEC Research Institute в Пекин се посочва, че правителството трябва да се стреми постепенно да намалява ставките на корпоративния данък до 20% от сегашните 25% и да понижи ставката на данъка върху данък добавената стойност с още три пункта до 10%.

Пекин през април намали ставката на ДДС за производителите с три пункта до 13%, но ставката на корпоративния данък остава непроменена от 2008 година.

Намаляването на данъците за предприятията ще им позволи да се конкурират по-ефективно с чуждестранните компании. Данъчната надпревара между Китай и Съединените щати започна през декември 2017 г., когато президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа закон за намаляване на ставките на корпоративния данък с 14 пункта до 21% от 1 януари 2018 г.

Въпросът дали ще бъдат намалени данъците вероятно ще бъде решен на Централна работна конференция по икономика този месец. На срещата ще бъдат определени и целите на страната икономическия растеж и инфлацията за следващата година.

Втората най-голяма икономика в света се сблъсква с негативен натиск на фона на отслабването на инвестициите и потреблението, както и заради търговския конфликт със САЩ.

През I -то тримесечие икономиката нарасна с 6,4%, през II.-то тримесечие - с 6,2%, през III-то тримесечие - с 6%, при най-ниските темпове от 1992 г. насам. Целевият диапазон на правителството е за растеж на БВП през 2019 г. от 6 - 6,5%.

В подкрепа на икономиката китайските власти тази година решиха да намалят данъците и таксите за компаниите с близо 2 трилиона юана след намаление с 1,3 трилиона юана миналата година.

Пекин също прехвърли за тази година 1 трилион юана от специалната квота за облигации на местната власт, която бе предвидена за 2020 г. за да стимулира икономиката.