Сенатът на САЩ одобри преназначаването на Джером Пауъл на поста ръководител на Федералната резервна система (FRS) за втори четиригодишен мандат.

"За" преназначаването си 69-годишния Пауъл получи 89 гласа при 19 гласа против, информира The ​​Wall Street Journal.

Първият мандат на Пауъл като председател на Фед приключи на 5 февруари и от този момент нататък той служеше като временен ръководител на американския парично-кредитен регулатор. Президентът на САЩ Джо Байдън номинира Пауъл за втори мандат през ноември 2021 г., но процесът по утвърждаването му и редицата други кандидати за вакантни позиции във Фед се забави.

През април Сенатът потвърди Лейл Брейнард за заместник-председател на Фед, а тази седмица одобри назначаването на Лиза Кук и Филип Джеферсън на две други свободни позиции в борда на управителите на централната банка на САЩ.

Миналия месец Байдън номинира и Майкъл Бар за заместник-председател по банковия надзор на Фед. Гласуването на кандидатурата му в Сената е на 19 май.

Джером Пауъл каза в четвъртък, че Фед възнамерява да действа решително, за да върне инфлацията в САЩ до нейната цел от 2%, дори ако това създаде проблеми за икономиката в краткосрочен план.

"Процесът ще бъде болезнен, но най-трудната част ще бъде, ако не можем да се справим с инфлацията", каза Пауъл в интервю за радиопрограмата Marketplace. "В крайна сметка ще трябва да преминем през много по-дълбок спад."