Близо половината от германците са против облекчаването на дълга на Гърция. Същевременно всеки трима от десет анкетирани желаят затъналата в дългове страна да напусне еврозоната, показват резултати от публикувано в петък проучване, съобщава Reuters.

Според анкета на компанията за проучвания INSA по поръчка на вестник "Bild ", 46,4% от хората, живеещи в Германия, смятат, че облекчаване на гръцката дългова тежест би било несправедливо за другите страни - членки от единния валутен блок.

Едва около една пета (18,4%) от анкетираните не споделят това виждане, докато 9,1% заявяват, че този въпрос не ги интересува.

Атина и нейните кредитори в лицето на еврозоната и Международния валутен фонд се споразумяха в понеделник да възобновят преговорите след продължителен застой по отношение на прегледа на третата спасителна програма за Гърция.

Ръководителят на МВФ Кристин Лагард заяви в сряда, че към момента Гърция не се нуждае от ново т.нар. "подстригване" на дълга, но добави, че са необходими мерки за неговото преструктуриране и за намаляване на лихвените плащания по заемите, отпуснати на Атина по досегашните спасителни програми за страната.

Правителството на Германия, което се подготвя за парламентарните избори през, също е против идеята за опрощаване на гръцкия дълг.