Руският президент Владимир Путин държи парите си в банка "Россия", която е под санкциите на САЩ. Това заяви прес-секретарят на държавния глава Дмитрий Песков, коментирайки призивите на Вашингтон за "замразяване" на активите на Путин, съобщи РИА Новости.

По думите на Песков, заплахите на САЩ за "замразяване" на активи не са болезнени за висшите руски служители, обаче са политически "деструктивни".

"Вижте, нека го кажем по този начин - американски конгресмени и сенатори, които не познават много добре тази тема, говорят за "замразяване" на активи на представители на руското ръководство, като банкови сметки, недвижими имоти. Но това, очевидно, се дължи на факта, че те нямат достатъчно експертни познания и не питат тези, които се занимават професионално с Русия", добави Песков.

Той поясни, че на висшето държавно ръководство и на държавните служители в Русия отдавна е забранено да имат активи в чужбина.

На 25 януари, президентът на САЩ Джо Байдън потвърди възможното налагане на санкции по отношение на Владимир Путин, в случай на нахлуване на Русия в Украйна. Байдън заяви, че ескалацията около Украйна може да промени света. "Ако военните сили се насочат там, това ще бъде най-голямата инвазия след Втората световна война", каза американският президент.