Финансовите министри на страните от Европейския съюз са на път да влошат значително инвестиционния климат за декарбонизация на индустрията заради предложението планът за енергийна независимост от Русия RePowerEU да използва средства, предназначени за Фонда за иновации ETS. За това предупреждава организацията BusinessEurope, която представлява 40 браншови и работодателски организации в общността и общо 20 млн. компании в 35 европейски държави.

Фондът се финансира чрез системата на ЕС за търговия с емисии EU RTS и в зависимост от цената на въглерода до 2030 г. може да нарасне до близо 40 млрд. евро. Това го прави една от най-големите програми за финансиране на нисковъглеродни технологии в света. Фондът помага на бизнеса да инвестира в различни проекти за чиста енергия.

Проучване: Загубите на ЕС от енергийна криза ще надхвърлят €1 трилион

Проучване: Загубите на ЕС от енергийна криза ще надхвърлят €1 трилион

Спирането на предприятия и цели отрасли ще доведе до съкращения на работни места

RePowerEU пък беше представен през май тази година като отговор на новата ситуация на глобалните енергийни пазари след началото на войната в Украйна. Той съчетава мерки за прекратяване на зависимостта на ЕС от руски енергийни източници и такива за справяне с климатичната криза - енергийна ефективност, диверсификация на доставчиците, ускорено навлизане на ВЕИ в домовете и индустрията.

"Като предлага да се пренасочат средствата, предназначени за Фонда за иновации на ETS, за финансиране на разходите на RePowerEU, Съветът предлага до голяма степен да деактивира един от малкото инструменти, посветени на подкрепа за иновативни нисковъглеродни решения, които се разработват и внедряват от индустрията в ЕС", заяви генералният директор на BusinessEurope Маркус Байрер.

Той призова министрите на финансите да се откажат от идеята в хода на предстоящите триалози относно ETS/RePowerEU.

"Драматично високите цени на енергията, заедно с разликата в климатичните цели между високата амбиция на ЕС и тези на други участници, подкопава конкурентоспособността на европейската индустрия толкова драстично, че деиндустриализацията се случва, докато говорим - с все по-големия риск от временно затварянето на заводи става постоянно", допълни Байрер.