Америка заплаши, че ще наложи санкции, насочени към най-големите руски банки и способността на Русия да конвертира рубли в долари и други чуждестранни валути, ако президентът Владимир Путин нахлуе в Украйна. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на свои източници.

Според източниците санкциите се готвят срещу някои от най-големите руски банки и Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ). Освен това САЩ обмислят да ограничат възможността на инвеститорите да купуват руски дълг на вторичния пазар.

Най-драстичният вариант на санкции би бил да се забрани достъпът на Русия до системата за финансови плащания Swift. Това обаче би причинило хаос сред обикновените граждани. Ето защо, според източниците, по-вероятно е да се повлияе на способността на Русия да конвертира рубли в долари, евро или британски лири, твърдят те.

Когато САЩ накараха SWIFT да изключи иранските банки заради ядрената програма на Техеран, Иран загуби почти половината от приходите си от износ на петрол и една трета от външната си търговия. Според експерти въздействието върху руската икономика ще бъде също "толкова опустошително", защото Руската федерация зависи от SWIFT, за да си осигури потока от петродолари.

Въпреки това от 2014 г. Русия работи за защита на вътрешните си финансови системи от подобно спиране, а спирането на SWIFT би причинило косвени щети и на западните икономики.

Администрацията на Байдън вече ограничи способността на Русия да заема пари, като забрани на американските финансови институции да купуват руски държавни облигации директно от държавните агенции.

Още възможни инструменти на ограничителни мерки могат да бъдат финансови санкции срещу хора, близки до руския президент и семействата им и нови ограничения срещу руските банки и жизненоважния енергиен сектор на Русия, смятат експерти.

Междувременно Путин даде ясно да се разбере, че е готов да нахлуе в Украйна, както през 2014 г. - за да защити това "жизненоважни интереси за националната сигурност", и показа готовност да се намесва в енергийните пазари, като заплаши да прекъсне доставките на Европа.