Администрацията на президента Джо Байдън ще обяви тази седмица, че правителствени служители на САЩ няма да присъстват на Олимпийските игри в Пекин през 2022 г., като по този осъществи дипломатически бойкот на игрите, съобщи CNN.

Този ход ще позволи на САЩ да изпратят послание на световната сцена към Китай, без да пречат на американските спортисти да се състезават. Съветът за национална сигурност, който насаме обсъжда бойкота, отказа коментар. Не се очаква пълен бойкот, което означава, че американските спортисти все още ще имат право да се състезават. 

През ноември стана ясно, че САЩ обмислят дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г. в знак на протест срещу отношението на Китай към мюсюлманското малцинство уйгури. Това съобщи тогава американският президент Джо Байдън.

Още през април говорител на Държавния департамент заяви, че Щатите водят разговори с ключови съюзници за начините да протестират срещу неспазването на човешките права от страна на Китай.

И премиерът на Великобритания Борис Джонсън разглежда възможността за дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин.

Пекин си навлече международни критики заради "мащабната си програма за репресии" срещу членовете на мюсюлманското малцинство уйгури.