САЩ одобриха сделка за продажбата на Кувейт на усъвършенствани ракети. Сделката е на стойност от 3 милиарда долара, съобщи Асошиейтед прес. Мотивът е, за да може малката и богата на петрол страна от Залива да разполага с възможност да се защитава по-успешно.

Сделката по-конкретно включва продажба на 63 ракети "въздух-въздух" със среден обсег, на 63 ракети "земя-въздух" с голям обсег, на 63 тактически ракети, както и на радарни и комуникационни системи.

Държавният департамент информира вчера Конгреса за сделката, която е сключена на фона на засилващото се напрежение в региона на Близкия изток, за което мнозина твърдят, че е резултат от дейността на сили, които са в съюзнически отношения с Иран.

В изявление на Държавния департамент се припомня, че на територията на Кувейт има над 4000 американски военни и цивилни лица.

Американското правителство заяви, че продажбата е в съответствие с целите на САЩ в сферата на националната сигурност и на външната политика, и че в същото време ще укрепи възможностите на Кувейт да се отбранява.