Шефът на най-голямата руска петрола компания Роснефт, Игор Сечин, е написал писмо до президента Владимир Путин. В него той посочва, че пактът ОПЕК+ е създал стратегическа заплаха за петролния сектор на Русия и дава преимущество на САЩ

Споразумението за съкращаване на добива, в което Русия участва, заедно със страните от ОПЕК, е създало стратегическа опасност за руския петролен отрасъл и предоставя предимства за американските петролни компании. За писмото, които Сечин е отправил до президента Путин в края на декември, пише "Ведомости", позовавайки се на три свои източници, за него съобщава и Ройтерс.

Изданието пише, че в писмото президентът на Роснефт отбелязва съкращаването на дела но руския петрол на световния пазар. Ако през 1990 година той е бил 16,3%, то в 2018 г. се е понижил на до 12%. Това е станала и заради преориентирането на потребителите от руския нефт към суровина от други страни и сортове.

По думите на Сечин, намаляването на данъчното натоварване и стимулирането на инвестициите са позволили на американските компании рязко да увеличат добива си. Ако в Русия данъчното натоварване превишава 80%, то в САЩ то представлява едва 30%, е посочил шефът на Роснефт. 

Сечин прогнозира, че в края на 2019-а и началото на 2020 година, американските компании ще могат рязко да увеличат добива и експорта на "черно злато". Такава възможност ще се появи след въвеждането в експлоатация на тръбопровода от големите находища на шистов петрол до пристанищата в Мексиканския залив.

Припомняме, споразумението за съкращаването на петролния добив между ОПЕК и други стани производителки, вкл. Русия, бе подписано в края на 2016 година. Но започна да действа от началото на 2017 г. и предвиждаше намаляване на добива общо с 1,8 млн. барела на ден. Русия трябваше да съкрати производството си с 300 хил. барела на денонощие. Пактът бе продължаван два пъти, съгласно последното удължаване на срока на сделката от май 2019-а Русия е длъжна да намали добива си с 2% спрямо октомври 2018 - до 11,2 млн. барела на денонощие.

До този момент Министерството на енергетиката, Роснефт и Газпром нефт, не са коментирали тази публикация и писмото, отбелязва vestifinance.ru.