В черноморската акватория на Румъния през 2012 г. бяха открити големи залежи на газ. Смяташе се, че страната може да стане един от големите износители в региона и да конкурира "Газпром". Оправдаха ли се тези очаквания?

Радио "Дойчландфунк". припомня в свой репортаж за големите газови находища, открити през 2012 г. от американския енергиен концерн "Ексон Мобил" и румънско-австрийския "ОМФ-Петром". Тогава веднага се заговори за потенциала на Румъния да се превърне във водещ износител на газ в региона и в конкурент на руския гигант "Газпром", посочва изданието.

По-нататък репортажът ни отвежда на брега на Черно море, където румънският рибар Йонел Ириак охлажда улова си с лед. Рано сутринта мъжът е извадил от водата 200 килограма скумрия и сардини - "Твърде малко", оплаква се той. "Вятърът се обърна. Дойде от Запад. Наричаме го "вятърът на бедността". Вчера хванах двойно повече риба.", посочва той пред "Дойчландфунк". Йонел Ириак също е чувал за залежите от природен газ в румънския шелф на Черно море. Обикновените хора като него са се надявали цените на газта да паднат. Но все още нищо от това не е станало реалност. Защо?

Години наред румънското правителство не е могло да договори условията по финансирането и добива на природния газ. "Позволяваха си да отлагат вземането на решение, защото запасите от газ на сушата покриваха енергийните нужди на страната," четем по-нататък в публикацията. Само че днес това вече не е така и идущата зима Румъния ще трябва да се отоплява с газ, закупен от "Газпром".

Край на руския монопол?

Румъния не е единствената страна на Балканите, която разчита на "Газпром" - България и Унгария са изцяло зависими от руския концерн, посочва изданието. Газовите находища в Черно море могат да променят това положение, смята енергийната експертка Отилия Нуту. "Газпром няма да има такъв контрол над цените. Досега компанията договаряше цените в зависимост от това как всяка от страните-клиентки се разбира с режима на Путин", посочва Нуту пред "Дойчландфунк".

За да се отърве от руския монопол, с пари от ЕС Румъния започна строежа на газопровода БРУА. Той ще свързва страните от Източна и Централна Европа с румънските газови находища. "Газопроводът, по който ще минава газ за Унгария и България, ще влезе в експлоатация през 2020 г.", заяви преди време румънският министър на енергетиката Тома Петку.

Но за да добие природния газ от морското дъно, на Румъния ще ѝ трябва съдействие от чужбина, четем още в публикацията. На помощ биха могли да се притекат гигантите "Ексон Мобил" и "ОМВ-Петром". Само че малко преди да излезе в лятна ваканция, румънският парламент прие нов закон, който предвижда налагането на данък от близо 50 процента върху приходите от газ. Тази стъпка ядоса потенциалните инвеститори "Ексон Мобил" и "ОМВ-Петром", отбелязва изданието и припомня, че румънският президент все още може да наложи вето върху закона.

Според енергийната експертка Отилия Нуту, точно такива действия от страна на румънските управници са във вреда на страната и от полза за Русия. "Непредвидимостта на нашата политика е добре дошла за Русия. Ами ако инвеститорите решат да се оттеглят в последния момент? В Москва сигурно ще си кажат, че сме ги отпратили от глупост или заради корупция", посочва експертката за "Дойчландфунк".