Правителството на САЩ върви към ново "затваряне", освен ако не видим политическо споразумение преди настъпването на следващия месец, когато започва новата фискална година.

Камарата на представителите се завръща във вторник, за да гласува поредица от законопроекти за разходи за финансиране на правителството преди края на септември. Но всеки законопроект е изправен пред предизвикателства, тъй като републиканците се борят да намерят общ език сред собствените си редици, камо ли с демократите.

Много републиканци настояват за съкращения, за да сведат разходите под нивото, договорено от ръководството с президента Байдън по време на съпротивата с тавана на дълга по-рано тази година. Така наречената фракция на свободата на партията, група от твърдолинейни консерватори, настоява за по-големи съкращения.

Междувременно демократите настояха за увеличаване на разходите, включително допълнително финансиране за войната в Украйна и помощ при природни бедствия.

Законодателите все пак биха могли да приемат закон за временни разходи, който да поддържа финансирането на правителството, докато изглаждат тези различия. Но времето изтича! Ако Конгресът не успее да действа преди края на събота, правителството ще спре работа за четвърти път през последното десетилетие.

Най-големите годишни разходи на правителството - и основните двигатели на дълга на САЩ - са програми за пенсиониране и здравеопазване като Medicare, Medicaid и Social Security. САЩ са похарчили близо 3 трилиона долара за тези програми миналата година, което представлява половината от общия бюджет на федералното правителство.

Но тази бюджетна битка не е съсредоточена върху тези програми. Републиканците в Камарата на представителите поискаха съкращения с повече от 100 милиарда долара всяка година в дискреционните вътрешни разходи за програми, които предоставят образователни услуги, медицински изследвания, помощ за хора в бедност, както и разходи за правоприлагане и сигурност на границите.

Съкращенията ще съставляват 1,5% от общия федерален бюджет, но всяка от засегнатите програми ще има много по-голямо въздействие върху своите бюджети. Бюджетът на Службата за безопасност и инспекция на храните, например, ще бъде намален с 11%.

Все пак съкращаването на тези програми няма да направи много за ограничаване на федералния дефицит. Годишният федерален дефицит се очаква да нарасне до 2,7 трилиона долара до 2033 г., според Бюджетната служба на Конгреса, спрямо приблизително 1,4 трилиона долара тази година.

Твърдолинейните републиканци в Камарата настояват за други приоритети, включително забрана за доставка по пощата на хапчета за аборт в цялата страна, на което някои умерени републиканци се противопоставят. Събранието също попречи на други части от законопроекта за разходите да бъдат приети, защото включваше финансиране за Украйна.

Краткосрочна временна сметка, известна също като продължаваща резолюция, също се появява извън масата. Малка група републиканци в Камарата на представителите казват, че биха блокирали опцията.

"Не позволявайте на еднопартийната партия в окръг Колумбия да ви накара да си помислите, че спирането на работата на правителството е краят на света", написа републиканецът от Аризона Анди Бигс в X, бившият Twitter, миналата седмица. "Така нареченото затваряне всъщност е пауза в несъществени федерални разходи." Той нарече държавния дълг от 33 трилиона долара като по- големия и "безумен" проблем за решаване.

Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти изглежда се насочи към труден избор - или да рискува затваряне, или да заобиколи малцинството републиканци, които му се противопоставят, за да работи директно с демократите за решение. Последният обаче рискува председателството на Маккарти, тъй като тази малка група републиканци може да гласува за отстраняването му.

Междувременно контролираният от Демократическата партия Сенат ще се опита да прокара своя собствен законопроект за краткосрочни разходи, който вероятно ще включва допълнително финансиране за помощ при бедствия и войната в Украйна. Сенатът има за цел да изпрати законопроекта в Камарата до уикенда и Маккарти ще трябва да реши дали да го подложи на гласуване.

Цялата тази политическа измама кара кредиторите да се тревожат за финансовото бъдеще на правителството на САЩ. По-рано тази година Fitch понижи рейтинга на дълга на САЩ до AA+ от AAA поради "повтарящи се политически противопоставяния за ограничаване на дълга и решения в последната минута", което, според агенцията, е подкопало доверието й в способностите на правителството на САЩ за фискално управление.

Moody's каза в понеделник, че въпреки че всяко спиране вероятно ще бъде временно и въздействието ще бъде съсредоточено в райони с натоварени правителства като Вашингтон, окръг Колумбия, то ще бъде отрицателно за кредита на САЩ и "подчертава слабостта на институционалната и управленската сила на САЩ спрямо други суверени с рейтинг Aaa."

"Фискалната политика е по-малко стабилна в САЩ, отколкото в много партньори с рейтинг Aaa и друго затворено би било допълнително доказателство за тази слабост", се казва в изявление на Moody's.

Главният икономически съветник на президента Джо Байдън, Лаел Брейнард, каза, че коментарътна Moody's подчертава рисковете, причинени от маневрирането на Конгреса.

"Днешното изявление на Moody's подчертава, че затварянето на републиканците би било безразсъдно, би създало напълно ненужни рискове за нашата икономика и би довело до смущения за общностите и семействата в цялата страна", каза Брейнард, директор на Националния икономически съвет, в изявление. "Конгресът трябва да си свърши работата и да държи правителството открито. Говорител на Министерството на финансите каза, че докладът на Moody;s предоставя "допълнителни прогнози, че спирането може да подкопае текущите ни икономически импулси" в момента, когато и инфлацията, и безработицата са под 4%.

Moody's каза, че икономическото въздействие върху спирането вероятно ще бъде ограничено и краткотрайно, с най-пряк ефект от по-ниските държавни разходи, а негативният растеж на колкото по-дълго продължава спирането.

Конгресът досега не успя да приеме никакви проекти за разходи за финансиране на програмите на федералните агенции през фискалната година, започваща на 1 октомври, на фона на възраждането с Републиканската партия.

Спяването няма да засегненията по държавния дълг. По-рано тази година политическите конфликти около лимита на дълга на САЩ заплашиха да предизвикат фалит на държавния дълг на САЩ.

Тази криза, въпреки че крайната сметка беше разрешена преди всяко пропуснато плащане по дълга, беше основен фактор, довел до понижаването на рейтинга на Fitch миналия месец.

"В тази среда на по-високи лихвени проценти за по-дълго време и натиск, изграждащите се върху достъпността на дълга, е много по-важната фискална политика да може да реагира", каза Фостър от Moody's.

"Изглеждам всички по-предизвикателни неща като затварянето на правителството и излизането от епизода с лимит на дълга, защото това е толкова поляризирана политическа динамика във Вашингтон", каза той.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари