Скоро чуждестранни граждани може да получат право да купуват земеделска земя в България без ограничения. Три години след като властите у нас въведоха правило за минимум 5 години уседналост на купувача, сега то може да отпадне. Това зависи от решението на парламента по отношение на предлагани промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, подготвени от ресорното министерство.

Законодателните изменения бяха приети и от Министерски съвет през миналата седмица, като причина за пристъпването към тях е заплахата от глоба над 830 хиляди евро, която Европейската комисия (ЕК) може да наложи на страната ни заради тези ограничения.

Още през 2015 година от европейската институция обявиха, че стартират процедура срещу България, Унгария, Латвия, Литва и Словакия заради изискванията, възпрепятстващи покупката на земеделска земя в държавите членки.

Тогава от Комисията обясниха, че регулациите в петте страни отварят вратата за дискриминационно третиране на инвеститорите от други членки на Европейския съюз (ЕС).

У нас причина за отправеното от ЕК предупреждение стана въведеното изискване за уседналост за купувачите на земя в страната, независимо дали става въпрос за физически или юридически лица. Според него подобни сделки могат да се сключват само с лица, които са пребивавали в България през последните 5 години.

В следващите месеци обаче изискването за уседналост може да остане минало, като последната дума ще бъде на Народното събрание. През миналата седмица за това заговори земеделският министър Румен Порожанов, който обясни, че въпросът трябва да се реши до края на септември. В ефира на bTV той обясни, че след този срок България може да бъде изправена пред Европейския съд.

Колко струва земеделската земя в различните части на България?

Колко струва земеделската земя в различните части на България?

Цени на сделките със земя през 2016 година

По думите на Порожанов на първоначален етап на страната ни може да бъде наложена санкция от 830 хиляди евро плюс всекидневно начисляване на такава от 660 евро за просрочие.

Дали предлаганите от ресорното министерство промени обаче ще влязат в сила остава под въпрос, тъй като не е сигурно дали депутатите от Обединени патриоти ще ги подкрепят.

"Ние от "Атака" и Обединени патриоти сме категорични - не трябва да се продава българска земя на чужденци. Реално половин България може би е купена от Турция, от турски бизнесмени. Ние искаме българските евродепутати и евроструктури да направят така, че българската земя да не бъде продавана на чужденци", заяви днес пред bTV Десислав Чуколов от партия "Атака".

Цени на земеделската земя и рентата в България

Цени на земеделската земя и рентата в България

Последни данни на НСИ

В ефира на телевизията председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Светослав Русинов пък обясни, че дори и при сегашните условия чужденци успяват да придобият земеделска земя в България, като заобикалят забраната, използвайки регистрирани у нас фирми.

Обработваемата земя в България е нараснала с над 2 милиона декара

Обработваемата земя в България е нараснала с над 2 милиона декара

Сериозен спад има при трайните насаждения