Президентът на САЩ Доналд Тръмп забрани придобиването на американска компания за чипове от частен фонд с връзки с Китай, предава CNN. Причината за блокирането на сделката: притеснения за националната сигурност.

"Днес, в съответствие с целите на администрацията да предприеме всички нужни мерки, за да осигури защитата на националната сигурност на САЩ, президентът издаде заповед, с която забранява придобиването", каза финансовият министър Стивън Мнучин. Продукти на Lattice, която записа загуби през последните две години, се ползват и от американското правителство.

Сделката бе между подкрепената от Китай Canyon Bridge Capital Partnes и американската Lattice Semiconductors.

Рискът за националната сигурност включвал "потенциален трансфер на интелектуална собственост", каза още Мнучин. Препоръка за спиране на сделката бе отправена и от Комисията по чуждестранни инвестиции. Обикновено тя взема решение, но в рядко срещан ход компаниите решиха да обжалват през президента.

През миналия месец администрацията на Тръмп започна разследване дали Китай нечестно се сдобива с американска технология и интелектуална собственост.

Спирането на сделката за 1.3 милиарда долара поставя Тръмп в неудобно положение. И Lattice, и Canyon Bridge заявиха, че придобиването би създало немалко работни места - основен проблем пред президента. Очакваше се да бъдат разкрити 350 нови позиции в щата Орегон.

Lattice продават една трета от продукцията си в Китай и вече не произвежда за американската армия, която, според компанията, означава, че сделката не представлява риск за националната сигурност. Canyon Bridge, само през 2017 г., е инвестирала 25 милиарда долара в 83 сделки в САЩ.

В позицията, разпространена от Canyon Bridge, се казва, че компанията "очевидно е разочарована" от решението на Тръмп. Lattice отказаха коментар, а говорителят на китайското министерство на търговията Гао Фенг заяви, че "всяка страна има право да прави инспекции по сигурността в чувствителни индустрии", но добави, че "те не трябва да стават инструмент, чрез който се промотира протекционизма".

Това е четвъртият път, в който американски президент блокира сделка на китайска компания. За първи път това направи Джордж Буш-старши през 1990 г., а Барак Обама два пъти упражни това право.

Две други китайски компании очакват одобрение. Ant Financial на Джак Ма иска да купи MoneyGram за 1.2 милиарда долара, а China Oceanwide Holdings Group иска да придобие американската застрахователна компания Genworth Financial за 2.7 милиарда долара.