Истинско  ценово "цунами" за редица  стоки и услуги се задава в Гърция, след като правителството обяви нов пакет от косвени данъци и такси върху горива, напитки, цигари, кафе и интернет. От юли скача и данък добавена стойност от 23 на 24 на сто, пише в. "Нафтемборики", цитиран от БТА.

Поскъпването ще струва на гръцките данъкоплатци 1,8 млрд. евро, което ще доведе до поредно свиване на техните доходи, до спад на потреблението и на оборота на предприятията. 

Премиерът Ципрас е  уверил туристическия бизнес, че засега няма да бъде прилагана новата такса нощувка за хотелите и че тя ще влезе в сила от 2018 година. 

Новите косвени данъци и такси са  договорени от правителството на вчерашна среща на Европейската работна група. Те ще бъдат включени в изготвяния от правителството нов законопроект с допълнителни мерки за икономии на стойност 3,6 млрд. евро, които трябва да бъдат гласувани от парламента до 22 май.

Еврогрупата извънредно търси съгласие за реформите в Гърция

Еврогрупата извънредно търси съгласие за реформите в Гърция

Снощи парламентът в Атина гласува болезнени икономически мерки

Това ще позволи на срещата на финансовите министри от еврозоната (Еврогрупата) на 24 май да бъде дадена зелена светлина за финализиране на оценката на кредиторите за гръцката програма и за отпускането на следващия транш от заемите за страната. 

Допълнителните мерки, за които настояват кредиторите, идват, след като в началото на седмицата управляващата коалиция в Атина прокара през парламента законопроект с рестрикции за орязване на заплати и пенсии на стойност 5,4 млрд. евро. 

Във връзка с тези данъчни мерки пазарът бие тревога, а туроператори се опасяват от негативен развой на туристическия сезон и за спад в бранша в сравнение с миналата година.