Нарастващите икономически щети за Украйна от продължаващата война принуждават САЩ и Европейския съюз да изпращат все повече и повече военна и хуманитарни помощи към обсадената страна, но също така и да търсят други източници на финансиране, включително от самата Русия.

След като САЩ обявиха 1,3 милиарда долара нова икономическа и военна помощ за Украйна в четвъртък, министърът на финансите на страната Джанет Йелън призна, че "това е само началото на това, което Украйна ще трябва да възстанови".

Ще сключи ли Москва "сделката на рублата"?

Ще сключи ли Москва "сделката на рублата"?

Русия се кани да изккупи дела на Rеnаult в Lаdа Аutо Ноldіng

Освен военна помощ от 1 милиард евро за финансиране на нейната отбрана, ЕС вече предостави на Украйна около 600 милиона евро от нейния фонд за спешна макрофинансова помощ, за да подкрепи икономиката на страната.

Войната вече е причинила щети за повече от 60 милиарда долара

на сгради и инфраструктура, каза президентът на Световната банка Дейвид Малпас. А Международният валутен фонд (МВФ) в последната си прогноза за световната икономика заяви, че икономиката на Украйна ще се свие с 35 процента тази и следващата година.

"Добрият, лошият и злият": Какви сценарии за изход от икономическата криза вижда Москва

"Добрият, лошият и злият": Какви сценарии за изход от икономическата криза вижда Москва

Данните бяха счетени за прекалено оптимистични

Въпросът кой ще плати за възстановяването на Украйна от войната все повече се обръща към руската държава.

Данък върху войната

Джанет Йелън заяви, че търсенето на средства от самата Русия за възстановяване на Украйна "е нещо, което трябва да се преследва".

Попитана по време на брифинг за потенциала за използване на замразени средства на руската централна банка за подкрепа на Украйна, Йелън каза: "Не бих искала да го правя с лека ръка", добавяйки, че мярката трябва да бъде взета в консенсус със съюзниците и партньорите на САЩ .

Украинският президент Владимир Зеленски каза във виртуално обръщение към лидерите на МВФ и Световната банка, че е "необходим специален данък върху войната". Той призова постъпленията от санкционирано имущество и резерви на централната банка да бъдат използвани за компенсиране на загубите на Украйна, припомня Euronews.

Той добави, че замразените руски активи "трябва да се използват за възстановяване на Украйна след войната, както и за заплащане на загубите, причинени на други нации".

Печели ли Сърбия на гърба на "украинската кръв": самолетните билети до Москва стигат €1200, а полетите са двойно повече

Печели ли Сърбия на гърба на "украинската кръв": самолетните билети до Москва стигат €1200, а полетите са двойно повече

След натиск от Европа Air Serbia отново ще изпълнява "само" по осем полета до Москва седмично

Призивите за използване на замразени средства на централната банка за възстановяване на Украйна нарастват с нарастването на човешките и финансовите разходи на войната. Освен това правителствата, които доброволно предоставят безвъзмездни средства и помощ за Украйна, трябва да се борят с нарастващата инфлация, която оказва влияние върху цените на храните и енергията в техните страни.

Оказва се обаче, че ликвидирането на замразените активи на централната банка на Русия, наред с другото санкционирано имущество, няма да бъде лесно и вероятно ще изисква сериозни законодателни промени.

Москва променя курса

Москва променя курса

Времевият диапазон за изчисляване на официалния обменен курс на долара спрямо рублата ще бъде разширен