Вкарването на държавните институции и техните процеси в XXI век е нелека задача, която изисква планиране, политическа воля и голям ресурс. Затова и на пръв поглед е изненадващо, че едно от най-добре развитите е-правителства в света е в... Украйна, която от близо 10 месеца води война, в която големи територии са под руска окупация, а всеки ден десетки населени места са атакувани от ракетите на Москва.

Въпреки непрекъснатите спирания на тока след удари по електроенергийната инфраструктура на страната, Киев продължава да работи върху дигитализацията, която помага на гражданите да използват по-ефективно различни услуги, но освен това и дава гаранции на подпомагащите Украйна западни държави, че финансовата подкрепа се разходва прозрачно, пише в свой материал Defense One.

DIIA и ProZorro

Около 70 публични услуги като плащане на данъци, социално подпомагане и подаване на сигнали за увредена собственост от страна на руските сили са достъпни чрез приложението и онлайн портала DIIA. Работата по тях започва скоро след избирането на Володимир Зеленски за президент, като в свой анализ IT World Canada отбелязва, че не става дума само за дигитализация на съществуващи процеси, но и за подобряването и опростяването им така, че да бъдат наистина използваеми онлайн.

Шефът на Световната банка оцени възстановяването на Украйна: над $350 милиарда

Шефът на Световната банка оцени възстановяването на Украйна: над $350 милиарда

Дейвид Малпас не откри "умора на донори" в международната общност, въпреки значителните разходи

Освен това приемането на дигитални документи от държавните институции и бизнеса е защитено със закон.

В хода на войната системата се използва за автоматично начисляване на помощи за хората, които живеят близо до зона с бойни действия. Гражданите получават възможност да сигнализират за престъпления, извършени от руски войници, включително и да изпращат техни снимки, които след това се подлагат на лицево разпознаване.

DIIA позволява на дигитални номади да регистрират свои фирми в Украйна, като това вече са направили 370 000 физически лица и 4500 компании.

Колко е досега помощта на Западните страни за Украйна, кои държави са дали най-много и за какво

Колко е досега помощта на Западните страни за Украйна, кои държави са дали най-много и за какво

Финансирането общо е почти колкото БВП на Украйна

Още преди протестите на Майдана в края на 2013 г. Украйна имаше сериозен проблем с корупцията и с непрозрачни харчове на държавни средства. Дигитализацията се стреми да реши и този проблем. Това е особено важно сега, когато подкрепящите Украйна по света искат да бъдат сигурни, че изпратеното от тях отива по предназначение.

Именно с тази цел работи електронната система за обществени поръчки ProZorro. "Когато икономиката ни се крепи само на международната подкрепа, европейски и американски банки и институции, трябва да бъдем прозрачни, защото това ще спомогне за последваща подкрепа по-нататък", обяснява вицепремиерът по дигиталните иновации Михайло Федоров.

Кой с колко помага

"Не сме спирали изграждането на "дигиталната държава", подчерта на конференция на Атлантическия клуб в САЩ Федоров. Той е провел срещи с представители на Google и ред други компании. Онлайн гигантът по-късно обяви, че ще дари 50 000 лиценза за Google Workplace на Киев, като в същото време Amazon ще предоставят подкрепа с различни свои продукти и услуги на стойност 75 млн. долара до края на 2023 г.

"В началото на пълномащабната война Amazon AWS бяха сред първите, които помогнаха да запазим дигиталната инфраструктура на страната. Компанията предостави услуги на стойност милиони долари за около 100 държавни регистъра, което им позволи да работят даже по време на руския обстрел и спиранията на тока. Така украинците продължиха да използват различни услуги онлайн", написа вицепремиерът в Telegram.

Мъск е отказал на Украйна разширяване на интернет услугата Starlink до Крим

Мъск е отказал на Украйна разширяване на интернет услугата Starlink до Крим

Това твърди източник на Financial Times, цитиран от световните медии

През миналия месец Microsoft обяви, че ще дари облачни услуги за 100 млн. долара, с което общата подкрепа на компанията за Киев достига $400 млн.

"Starlink на Илон Мъск е много популярен, но имаме и други решения за сателитна комуникация", посочи Федоров на фона на коментарите на милиардера, че след дарения за 100 млн. долара през 2022 г. ще намали приноса си (решение, което по-късно промени - б.р.).