Японското правителство обяви, че планира да ограничи износа на 23 вида оборудване за производство на полупроводникови компоненти - ход, който подпомага опитите на САЩ да ограничат възможностите на Китай да произвежда специализирани чипове с военна употреба, съобщава "Ройтерс".

Контекст: Макар през последните десетилетия производството на потребителска електроника да напусна Страната на изгряващото слънце заради високата цена на труда, все още там се произвеждат специализирано оборудване, без което не можеш да правиш чипове - били те за смартфони или за "смарт" ракети и бомби.

Един от големите играчи на този пазар е Nikon, която е по-популярна като компания за производството на фотоапарати, обективи и бинокли - именно натрупаното ноу-хау от този бизнес дава тласък за развитието на високопрецизните производства.

Най-ценната технологична компания в Европа може да ограничи износа на инструменти за производство на чипове в Китай

Най-ценната технологична компания в Европа може да ограничи износа на инструменти за производство на чипове в Китай

Правителството на Нидерландия може да въведе ограниченията, заради защита на националната сигурност

Голямата картина: Японският министър на индустрията Ясутоши Нишимура подчерта на пресконференция, че мерките не са насочени срещу конкретна държава, но няма как да не се гледа на тях като на успех на администрацията на Джо Байдън, която се опитва да изолира Пекин от всякакви възможности да развива своя военно-промишлен комплекс, коментира "Ройтерс".

Нова „преграда“ пред Китай: Япония и Нидерландия подкрепят въведените от САЩ ограничения за производство на чипове

Нова „преграда“ пред Китай: Япония и Нидерландия подкрепят въведените от САЩ ограничения за производство на чипове

Китай заведе иск в Световната търговска организация срещу САЩ

Според източници на агенцията САЩ, Япония и Нидерландия (чиято компания ASML е лидер във фината литография) са сключили споразумение да не дават на Китай достъп до технология за производството на чипове, по-малки от 14 нанометра (в момента даже при смартфоните имаме процесори на 3 nm процес - б.р.). Това обаче не е публично обявено с цел да не се провокира Китай.

Косвени жертви: Силен удар по собствената индустрия - така оценява мерките експертът Такамото Сузуки. "Това ще повлияе негативно на развитието на бизнеса на японските компании и със сигурност ще намали тяхната конкурентоспособност", коментира пред "Ройтерс" той.

Все пак министър Нишимура е убеден, че промените ще имат "ограничен ефект".