"Българската икономика е стабилна. Не би трябвало да е трудно България да влезе в чакалнята на еврозоната. След като вече сте вътре, ви трябват 3 години до практическото въвеждане на еврото", коментира пред БНТ зам.-председателят на Европейската комисия, който отговаря за еврото и социалния диалог Валдис Домбровскис. Тази седмица той представя дългоочаквания пакет от мерки за реформи в еврозоната.

Очакванията на ЕК за българската икономика през 2018 е, "че икономическите и фискалните показатели на България са стабилни. По отношение на икономическия растеж, ние очакваме той да бъде около 3,8 - 3,9 процента тази и следващата година. Очакваме от България и балансиран бюджет за следващата година. Така че ситуацията в България е стабилна", коментира Домбровскис.

"В момента работим върху това за довършим икономическия и паричен съюз и на 6 декември ще представим пакета от мерки. Основната идея е да направим еврозоната по стабилна и устойчива срещу потенциални бъдещи икономически шокове. Трябва да рестартираме и процеса на конвергенция или сближаване вътре в съюза. Започваме поредица от инициативи, като например създаване на отделна бюджетна линия за еврозоната вътре в европейския бюджет, за да ѝ осигурим фискална стабилност", обясни той.

Юнкер би ни подкрепил и за еврозоната

Юнкер би ни подкрепил и за еврозоната

Другата седмица се очаква доклада по механизма за сътрудничество

"Предвиждаме също така създаването на предприсъединителен инструмент, който цели да помага на тези държави-членки, които сериозно работят за въвеждане на еврото. Ще засилим подкрепата за структурните реформи в държавите членки. Има и инициативи за финализирането на банковия съюз и съюза на капиталовите пазари. Ще засилим и ролята на Европейския стабилизационен механизъм, който ще се превърне в Европейски валутен фонд", добави зам.-председателя на ЕК.

Създава се предприсъединителен инструмент, а България при въвеждане на еврото може да очаква активна подкрепа. "На първо място говорим за техническа помощ, но в някои случаи може да става дума и за финансово подпомагане. Но искам да наблегна на това, че не става въпрос само за пари или поне, че парите не са на първо място. По-скоро искаме да покажем, че Европейската комисия действа проактивно. Преди казвахме "Ако държавите-членки работят за въвеждането на еврото е добре, а ако не работят - пак е добре". Сега искаме да кажем на тези страни, които активно работят за въвеждане на еврото - вие може да разчитате на активната подкрепа на Европейската комисия", обясни Валдес Домбровскис.

България - основен кандидат за присъединяване към еврозоната

България - основен кандидат за присъединяване към еврозоната

Изданието припомня за вчерашната среща на премиера Бойко Борисов

По отношение времевата рамка за присъединяване на България към еврото, Домбровскис счита, че "на този етап не може да говорим за конкретна дата. Първата стъпка е да влезете във Валутно обменния механизъм или т. нар. чакалня на еврозоната. Като се има предвид, че българският лев е обвързан с еврото това не би трябвало да е много трудно. След това две години се намирате в чакалнята. През това време ние оценяваме процесите на номинална конвергенция, после има още една година, през която трябва да се вземе окончателното решение и да се извърши практическата подготовка. Т.е бих казал, ако всичко е както трябва, ви трябват три години от момента на влизането в чакалнята.

По отношение на германската политическа криза и реформите в еврозоната, "ние сме съюз от 28 демокрации. Винаги някъде има избори или се водят коалиционни преговори. Имахме избори и във Франция през пролетта, имахме продължителни преговори за съставяне на коалиция в Холандия, предстоят избори в Италия. Ние трябва да свикваме с това. Изборите са част от демократичния процес. Но това не означава, че ние спираме да работим. Така че ние ще поставим нашите предложения на масата и после очакваме държавите членки да бъдат активни в обсъждането им", коментира Домбровскис.

Без германско правителство интеграцията в еврозоната е в застой

Без германско правителство интеграцията в еврозоната е в застой

Ако разговорите се забавят, решенията по ключови въпроси, често политически чувствителни, могат да бъдат оставени за 2019 г.

От срещата на върха през декември и конкретните предложения, "очакванията на председателя на Европейския съвет Доналд Туск са до следващия юни да имаме конкретни решения. Срещата на върха през декември в този смисъл е началото на подготовката. Господин Туск е предвидил половин година за дискусии в държавите членки и на ниво държавни и правителствени ръководители. Ние в Европейската комисия сме готови да предоставим необходимата информация, за да могат лидерите да стигнат до съгласие и да се завърши икономическия и паричен съюз в Европа", допълни зам.-председателят на ЕК, отговарящ за еврото и социалния диалог.

Еврозоната трябва да има свой финансов министър отчете Юнкер в своя реч, а Домбровскис коментира, "да, създаването на длъжност Министър на икономиката и финансите е част от пакета мерки, който предлагаме. Това е така наречената двойна управленска структура, която предвижда председателят на еврогрупата да е и член на Еврокомисията. Подобна структура имаме и в областта на външните работи, където госпожа Федерика Могерини е съществено върховен представител по въпросите на външната политика и член на Комисията. Но ние гледаме на това като средносрочна перспектива, а не нещо, което незабавно да променим".

Павлова е готова за посрещане на лидери в ремонтирано НДК

Павлова е готова за посрещане на лидери в ремонтирано НДК

България - напълно готова за европредседателството, готови сме с политическите ангажименти, готови сме с експертно-аналитичната част. Готови сме!

"Очакваме с нетърпение България да поеме председателството на Съвета на Европейския съюз. Българското правителство вече беше тук за среща с еврокомисарите. Имахме възможността да обсъдим приоритетите на българското председателство и бих казал, че те изцяло отговарят и на приоритетите на Европейската комисия. В икономически план очаквам сериозна работа по структурните реформи и поредица от законодателни предложения, свързани с банковия съюз и съюза на капиталовите пазари. Но разбира се има и много други области, в които българското председателство ще трябва да бъде много активно", обясни Домбровскис.