Законът на САЩ за търговския флот (известен като "Законът Джоунс"), защитаващ американските компании, осъществяващи вътрешни морски превози, позволи на Тринидад и Тобаго да стане най-големият доставчик на втечнен природен газ (LNG) в страната.

По данни на енергийното министерство от 105 танкера с LNG, пристигнали в САЩ от чужбина след 2016 г., 100 са били от малката карибска островна държава.

"Законът Джоунс", съществуващ в съвременния си вид от 1920 година, гласи, че превоз на товари между пристанищата на САЩ могат да извършват само плавателни съдове, плаващи под американски флаг, построени в американски корабостроителници, принадлежащи на американски граждани и обслужвани от граждани или жители на САЩ.

Към настоящия момент в САЩ няма нито един танкер за превоз на втечнен газ, който да удовлетворява изискванията на този закон. Заради това терминалите в северно-източната част на страната, където има голямо потребление и слаба газопроводна инфраструктура, са принудени да купуват газ зад граница. И Тринидад и Тобаго се оказва най-удобният доставчик, заработвайки от това милиарди долара, пише Интерфакс.

При това американските потребители са принудени да заплащат значително повече за вносната суровина. При средна цена на внасяния втечнен газ $7,2 за 1 млн. британски топлинни единици (BTU), което е с $1,6 повече от изнасяния LNG от терминала Sabine Pass в Луизиана.

САЩ обяви "газова" революция, става глобален играч на този пазар

САЩ обяви "газова" революция, става глобален играч на този пазар

Политиката на Тръмп насърчи отрасъла

Отбелязва се, че танкерите преодоляват разстоянието от Тринидад и Тобаго до терминала Everett край Бостън за същото време от четири дни, което е необходимо и за доставките от Sabine Pass.

В САЩ отдавна се чуват гласове за отмяна на "Законът Джоунс". Изследване на Института "Катон" във Вашингтон показва, че този закон води до голямо увеличение на разходите, носейки в същото време малка изгода за страната. По данни от изследването в света има 11 страни, вкл. САЩ, където на чуждестранни компании е забранено да извършват крайбрежни превози. Други експерти отбелязват, че този закон увеличава стойността на живота на Хаваите около един път и половина пъти.

Да се предугади позицията на президента Тръмп по отношение на "Закона Джоунс" е сложно. От една страна той съответства на неговия общ протекционистки курс, от друга принуждава САЩ да купува природен газ от чужбина, увеличавайки външнотърговския дефицит и накърняващ интересите на американските производители на природен газ.