Американското министерството на здравеопазването и социалната политика представи първия си обстоен доклад за зависимостите от алкохол и наркотични вещества в страната.

Данните от него отчитат, че злоупотребата с алкохол и незаконни наркотични вещества струва на страната около 442 милиарда долара годишно.

В документа, който говори за програми за превенция и лечение от зависимостите, се посочва, че "епидемията" от пристрастяване в страната не е морален недостатък, а по-скоро "заболяване", пише International Business Time.

Включената в отчета информация е базирана на данните за американци от 12-годишна възраст и нагоре, като сочат, че един от седем граждани на страната е злоупотребявал с алкохол или някакъв наркотик през последната година.

Около 88 000 души умират в САЩ всяка година вследствие на злоупотреба с алкохол и над 47 000 от смъртните случаи през 2014 г. са били причинени от свръхдоза от опиати. Тези цифри са по-високи, отколкото всяка друга година, отчитат експертите от ведомството.