Районът на Атика винаги е бил атрактивен за покупка и наеми на жилища. Ръстът на продажбите на къщи и апартаменти продължава първото тримесечие на тази година, дори когато на пазара, като цяло, се вижда забавяне в търсенето, особено по отношение на покупката и продажбата на жилищни имоти.

По данни на платформата за онлайн обяви Spitogatos.gr през периода януари-март средната продажна цена на жилища в Атика е 2 350 евро на квадратен метър, което означава ръст от 13,5%. в сравнение с 2 070 евро/кв.м. през същия период на миналата година, цитирано от в. Kathimerini.

Що се отнася до наемите, средната наемна цена вече достигна 9,6 евро/кв.м, което е с 11,6% по-високо от преди година, без признаци за стабилизиране.

По отношение на региони най-голямото увеличение на офертните продажни цени все още се отчита в Пирея: на годишна база увеличението вече достига 27,3% до 2 333 евро на кв.м, докато в предградията на този регион средната офертна цена сега е 1 875 евро на кв.м., повишение с 25% на годишна база.

Новата реалност на жилищния пазар в Гърция

Новата реалност на жилищния пазар в Гърция

В големите градове като Солун и Атина нивата на собственост върху жилища са доста ниски

Този ръст се дължи на инвеститорите по програмата Golden Visa към района на Пирея (Златна виза), където минималната сума на инвестицията остава на 250 000 евро. За сравнение в центъра на Атина и северните и южните предградия това число е 500 000 евро от 1 август 2023 г.

Голям ръст от 14,6% обаче се наблюдава и при офертните цени в центъра на Атина, където средната цена вече достига 2 073 евро/кв.м от 1 810 евро/кв.м.

Очаква се коригиране на цените в някои области през следващите месеци, като се има предвид, които трябва д адойдат с промени в програмата Golden Visa, с минимален лимит за инвестиции за цяла Атика нараства до 800 000 евро.