С 22% расте броят на сделките за недвижими имоти в Дубай към есента на 2023 година спрямо същия период на предходната 2022 г. Това повишение в активността се отразява в общата стойност на сделките, която достига 97,55 милиарда дирхама, което представлява увеличение от 40% спрямо 69,5 милиарда дирхама за същия период на 2022 г.

Само през октомври 2023 г. обемът на сделките расте с допълнителни 30 милиарда дирхама или 8,16 милиарда долара. Това сочат обобщени данни на компанията за луксозни имоти Unique Estates.

Все повече хора от България се интересуват от инвестиция в Дубай с цел постигане на висока доходност, защита на спестяванията, възможност за препродажба на имота още в етапа на строителството и реализиране на печалба, коментират от Unique Estates.

Проучването показва, че доходността от наем в Дубай към момента е в диапазона 6-10%, а от краткосрочен наем достига 13%. Сред ключовите предимства на притежанието на имот там е 0% ДДС върху жилищата, гъвкави възможности за плащане и благоприятна социална среда. За сравнение доходността от наем в София трудно надхвърля 4-5%, а от краткосрочен - около 10%, без да се включват разходите за управление.

"През 2023 г. Дубай буквално влезе в историята, превръщайки се във водещ пазар на луксозни имоти в света. Дестинацията успя да генерира близо 850 милиона долара от жилища от висок клас, с пазарна цена от над 10 милиона долара през първите шест месеца на годината. Така Дубай за първи път изпревари Лондон, Ню Йорк и Париж", коментира Весела Илиева, управляващ партньор на Unique Estates.

Най-скъпото жилище в Дубай търси собственик срещу $200 милиона долара

Най-скъпото жилище в Дубай търси собственик срещу $200 милиона долара

През май цените на луксозните имоти в Дубай са скочили с над 44% на годишна база

"Наблюдава се значително покачване на заявленията за "златна виза", като български и международни инвеститори се насочват към Емирствата заради добрите инвестиционни перспективи", коментира Весела Илиева и допълва, че все по-често "препоръчваме Дубай, тъй като дестинацията предлага по-добра ликвидност спрямо българския пазар".

ОАЕ междувременно понижават изискванията за инвестиции в имоти за получаване на "златна виза". Минималното финансово изискване за кандидатстване за тригодишна виза чрез инвестиция в Дубай към момента е 750 000 дирхама, в сравнение с първоначалната стойност от 1 000 000 дирхама.

Най-скъпо продаденият имот на международен клиент в Дубай е пентхаус на стойност 136 милиона долара. Той е с площ от малко над 2 000 кв. м, разполага с 5 спални. Намира се в 71-етажна кула с високи тавани.

Към Дубай се наблюдава сероиозен интерес от страна на французи, англичани, индийци, руснаци, китайци. В момента там живеят представители на над 200 националости. За 2023 г. са регистрирани 12.4 млн. туристи, а над 4 500 милиардери са избрали дестинацията за свой нов дом. Очакванията са до 2040 година населението на Дубай да достигне 7,8 млн. души.

Около 60% от купувачите на имоти в Дубай се интересуват от апартаменти, сочат още данните. Останалите се насочват към вили или градски къщи. На пазара на наеми апартаментите съставляват 82% отсделките. Обзаведените жилища под наем са изборът на 67,5% от наемателите.